İktisadi etkinlik-istihdam-kariyer planlaması ilişkisi: Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri üzerine bir uygulama
The relationship between economical efficiency-employment-career phlanning: An application on Turkey Agricultural Credit Cooperatives
- Tez No: 280977
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BULUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İktisadi Etkinlik, İstihdam, Kariyer Planlaması, TTKK, Economical Efficiency, Employment, Career Planning, TACC
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
İhtiyaçların karşılanması amacıyla gerçekleştirilen faaliyetleri kapsayan üretim süreci dahilinde kullanılan kaynakların kıt olması ve bu kaynakların büyük bir kısmının yenilebilir nitelikte olmaması itibariyle söz konusu süreçte kaynakların etkin bir şekilde kullanımı önem arz etmektedir. Çünkü etkinlik ekonominin önemli sorunlarından birisi olup, bir çok ekonomik ve sosyal değer ile de yakın ilişki içerisinde öncelik verilmesi gereken bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlar içerisinde üretimin yani temel ekonominin vazgeçilmezi olan işgücü de ilk sıralarda yer almaktadır. Geniş anlamda tüm üretim faktörlerinin, dar anlamda ise mevcut işgücünün üretime dahil olması anlamına gelen istihdam kavramı ve bu kavramın etkinliği de gerek çalışanlar, gerekse kurumların verimliliği açısından büyük önem taşımaktadır.Çalışanların ve kurumların etkin çalışmaları ekonominin bütününü olumlu yönde etkileyeceğinden bu noktada verimliliği artırma çalışmalarından olan motivasyon araçlarının kullanımı, profesyonel yardım alınarak gerçekleştirilen kariyer yönetim modelleri ve oluşturulan kariyer programları gibi bir takım faaliyetler ön plana çıkmaktadır. Ancak, Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinden yola çıkarak karşılanmaya çalışılan ihtiyaç çeşitlerinin üst basamaklarını teşkil eden kariyer gelişiminde yalnızca bireylerin çabaları yeterli olmayıp, bunların örgüt tarafından desteklenen çalışmalar olması gerektiği de açıktır.Bu anlamda çalışmada iktisadi etkinlik-istihdam-kariyer planlaması gibi multidisiplinlerarası kavramlar ve bu kavramlar arasındaki ilişkinin araştırmasına yönelik olarak hazırlanan anket formları vasıtasıyla, örneklem olarak ele alının Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü çalışanlarının kurumun genel yapısı, uygulamadaki yönetmeliğinin işleyişi, kurumiçi halkla ilişkilerin ölçümü, ast-üst ilişkilerinin düzeyi, verimlilik üzerinde etkili olan kavramlar ve kariyer gelişimine ilişkin mevcut durumun tespiti çalışanların gözü ile yapılmaya çalışılmış ve sorulara alınan yanıtlar ile çaprazlanan soruların analize tabi tutulmasının ardından iktisadi etkinlik-istihdam-kariyer planlaması arasında anlamlı ilişkinin mevcudiyeti ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to scarcity of the resources used in the production process which includes the activities carried out to meet demands and non-renewability of the most of such resources, efficient utilization of the resources is quite important for the concerned process. Because efficiency is one of the most important problems of economy and it turns out to be a concept to be given priority in the scope of its close relationship with many economic and social values. Being an indispensible element of production, i.e., the basic economy; labour ranks first in this scope. Concept of employment, which means inclusion of all production factors (in a wider sense) and of the existing labour (in a narrower sense) and the efficiency of this concept is of considerable importance for the efficiency of both employees and the organizations.Since efficient functioning of the employees and organizations will have positive effects on the whole economy, some efficiency-increasing activities come to the forefront, such as the use of motivational tools and the career management models and career programs realized with professional help. However, personal efforts are not sufficient alone in the career development which is at the upper steps of the types of needs tried to be met in the light of Maslow?s hierarchy of needs. Such efforts should also be supported by the organization.In this sense, present study examines General Directorate of Turkish Agricultural Credit Cooperatives, the study sample, from the perspective of its employees in terms of its general structure, functioning of the by-law in effect, in-house public relations, level of hierarchy, concepts effective on efficient and current situation of career development. To this end, questionnaire forms were developed to search the multidisciplinary concepts such as economic efficiency-employment-career planning and the relationship between these concepts. Analysis of the questionnaire responses and crossed questions revealed a statistically significant relationship between economic efficiency-employment-career planning.