Mamografik olarak saptanan meme arteryel kalsifikasyonları ile karotis intima-media kalınlığı ve hemodinamisi arasındaki ilişki
Relationship between breast arterial calcifications detected on mammography and carotid intima-media thickness and hemodynamics
  1. Tez No: 281019
  2. Yazar: AYLA BÜYÜKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: meme, kalsifikasyon, intima-media kalınlığı, karotis hemodinamisi, breast, calcification, intima-media thickness, carotid hemodynamics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Koroner arterler, torasik aorta ve abdominal aortadaki radyolojik olarak gösterilmiş kalsifikasyonların artmış koroner arter hastalığı prevalansı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada mamografik olarak saptanan meme arter kalsifikayonlarının, kardiyovasküler hastalıkların bir belirteci olan ana karotid arter intima mediya kalınlığı ve hemodinamisi ile ilişkisini incelemeyi amaçladık.Yöntem: Bu çalışma prospektif olarak tasarlandı. Çalışmaya Eylül 2010- Ocak 2011 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında mamografisi çekilen ve mamografilerinde arteryel kalsifikasyon saptanan 27 ve saptanmayan 29 olmak üzere toplam 66 hasta dahil edilmiştir. Kardiyovasküler risk faktörü bulunan hastalar kontrol grubunun dışında bırakılmıştır. Mamografiler meme arteriyel kalsifikasyonu yönünden incelendi ve aynı radyolog tarafından Doppler ultrasonografi ile ana karotid arter intima-media kalınlığı, pik sistolik hız, end diastolik hız ve rezitif indeksleri ölçüldü. Ayrıca hastaların yaş, parite, laktasyon peryodu, oral kontraseptif kullanımı, hormon replasman tedavisi kullanımı, menstural durum, kronik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, sigara, alkol, diabet, hipertansiyon, kardiyak hastalıklar, malignite ve inme gibi kronik hastalıkları kaydedildi.Bulgular: Meme arteryel kalsifikayasyonu ile ana karotid arter intima- media kalınlığı, parite ve yaş arasında anlamlı istatistiksel fark saptandı. Meme arter kalsifikasyonu pozitif olan grubun ana karotid arter intima-media kalınlığı, parite ve yaşları meme arter kalsifikasyonu negatif gruba göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Diabet ve hipertansiyon varlığı ile meme arteryel kalsifikasyonu varlığı arasında ilişki saptanmamıştır.Sonuçlar: Meme arteryel kalsifikasyonu saptananların ana karotid intima-media kalınlıkları ve yaşları ve pariteleri saptanmayanlara göre yüksektir. Ancak ana karotid arterin diğer hemodinamik parametreleri, hipertansiyon ve diabet ile meme arteryel kalsifikasyonu arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Meme arteryel kalsifikasyonu ile ana karotid intima-media kalınlığı arasındaki korelasyonu saptamamıza rağmen diğer hemodinamik parametreler ve bazı kardiyovasküler hastalık risk faktörleri ile meme arteryel kalsifikasyonu arasında ilişki saptamamış olmamız nedeniyle karotis intima-media kalınlığı artışını direkt olarak ateroskleroz ile ilişkili olduğunu söylemek doğru değildir. Daha geniş serilerde yaşlanma ve ateroskleroz ortak etyopatogenezine yönelik çalışmalarla yaşlanma, meme arteryel kalsifikasyonu ve intima-media kalınlığı artışı ilişkisinin aydınlatılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: It has been shown that radiologically detected calcifications of coronary arteries, thoracic aorta and abdominal aorta are related with increased coronary artery disease prevalence. In this study, we aimed to research the relationship between breast arterial calcifications detected on mammography and main carotid artery intima-media thickness and hemodynamics which are markers of cardiovascular diseases.Material-methods: This study was designed as prospective. A total of 66 patients who underwent mammography and from whom 27 were found to have arterial calcifications on mammography and 29 were not in Düzce University Medical Faculty Radiology Department between September 2010 and January 2011 were included in the study. The patients with cardiovascular risk factors were excluded from the control group. Mammographies were assessed for breast arterial calcifications. Main carotid artery intima-media thickness, peak systolic velocity, end diastolic velocity, and resistivite indexes were measured with doppler ultrasonography by the same radiologist. Also, the ages, parities, lactation periods, menstrual states of the patients, use of oral contraceptives, hormone replacement therapies, and other medications, the presence of smoking and alcohol drinking, chronic diseases like diabetes mellitus, hypertension, malignancies, and stroke were recorded.Results: Statistically significant difference was detected between breast arterial calcification and main carotid artery intima-media thickness, parity, and age. Main carotid artery intima-media thickness, parity, and age of the positive breast artery calcification group were significantly higher in comparison with negative breast artery calcification group. There was no relationship between the presence of breast arterial calcification and the presence of diabetes mellitus and hypertension.Conclusions: Main carotid artery intima-media thicknesses, parities, and ages of patients with breast arterial calcifications were higher in comparison with those without breast calcifications. However, there was no significant association between other hemodynamic parameters of main carotid artery, hypertension, diabetes mellitus and breast arterial calcification. Although we have detected a correlation between breast arterial calcification and main carotid intima-media, because we couldn?t detect any relationship between other hemodynamic parameters, cardiovascular risk factors and breast arterial calcification, it is not true that carotid artery intima-media thickness is directly associated with atherosclerosis. We think that the association between breast arterial calcification, aging, and intima-media thickness should be illuminated with larger studies oriented to the aging and atherosclerosis common pathogenesis.