Retrosternal guatrda tiroid doku dansitesinin sternotomi gereksinimini öngörmesi
Tiroid mass density as a factor suggesting the necessity of sternotomy in retrosternal guatr
  1. Tez No: 281091
  2. Yazar: GÜLAY SARIÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ERBİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Retrosternal goiter, sternotomy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Retrosternal guatr insidansı %0.2 ile %45 arasında değişmektedir ve bazı hastalarda sternotomi uygulanmaktadır. Sternotomi uygulanacak hastaların seçilmesinde fikirbirliği bulunmamaktadır. Sternotomi gereksinimini tahmin etmede en önemli faktörü belirlemeyi amaçladık.Metod: Bu prospektif çalışma 260 retrosternal guatr hastasını kapsamaktadır. Klinik semptomlar, önceden geçirilmiş tiroidektomi hikayesi, trakea deviasyonu varlığı, trakea basısı, mediastinal uzanım alanı, tiroid doku yoğunluğu, entübasyon bulguları, cerrahi yaklaşım biçimi, tiroidin histolojik bulguları, tiroidin ağırlığı ve ameliyat sonrası komplikasyonlar değerlendirildi.Sonuç: Tiroid doku yoğunluğu, posterior yerleşim ve subkarinal uzanımın sternotomi gereksinimini tahmin etmede bağımsız faktörler idi. Sternotomi riskinin daha sert tiroid doku yoğunluğu varlığında 47 kat (OR: 47.3; %95 CI: 5.8-385.70), subkarinal uzanım saptanan hastalarda 20 kat (OR: 20.5; %95 CI: 2.5-168) ve posterior yerleşim bulunan hastalarda 10 kat (OR: 10.5; %95 CI: 1.8-60) fazla olduğu saptandı.Tartışma: Tiroid doku yoğunluğunun torasik yaklaşım gereksinimini tahmin etmede en önemli belirleyici faktör olduğu saptandı. Ameliyat öncesinde tiroid doku yoğunluğu hakkında elde edilen veriler cerrahi stratejiyi belirlemede yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Retrosternal goiter incidence rates range between 0.2% and 45% of all goiters and sternotomy is performed in some of patients. There is no consensus for selecting the patients who sternotomy should be performed. We aimed to determine the most important factor for predicting requirement of sternotomy.Method: This prospective study included 260 patients with retrosternal goiter. The clinical symptoms, history of previous thyroidectomy, presence of tracheal deviation, tracheal compression, site of mediastinal extension, thyroid tissue density, findings of intubation, type of surgical approach, histological findings of thyroid, weight of thyroid, post-operative complications were evaluated.Result: Thyroid tissue density, posterior location, and subcarinal extension were found to be independent factors for predicting requirement of sternotomy. The risk for sternotomy increased 47-fold for patients with harder thyroid tissue density (OR: 47.3; 95% CI: 5.8-385.70), 20-fold for patients with subcarinal extension (OR: 20.5; 95% CI: 2.5-168), and 10-fold for patients with posterior location (OR: 10.5; 95% CI:1.8-60).Conclusion: Thyroid tissue density was defined the strongest predictive factor for requirement of thoracic approach. Preoperatively obtained information thyroid tissue density can be useful for surgical strategy.