Hypericum origanifolium Willd. hidroalkolik ekstresinin farelerin santral sinir sistemi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigating the effects of Hypericum origanifolium Willd. hydroalcoholic extract on central nervous system of mice
- Tez No: 281096
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR DEVRİM CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Hypericum origanifolium, analjezi, depresyon, anksiyete, motor koordinasyon, spontan lokomotor aktivite, rutin, klorojenik asit, Hypericum origanifolium, analgesia, depression, anxiety, motor coordination, spontaneous locomotor activity, rutin, chlorogenic acid
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez çalışmasında, Guttiferae familyasına ait Hypericum origanifolium Willd' den hazırlanan hidroalkolik ekstrenin, farelerin çeşitli davranışsal parametreleri ve ağrı algıları üzerine olası etkileri araştırılmıştır. Ekstrenin antidepresan etkinliği modifiye zorlu yüzme testi, anksiyolitik etkinliği delikli platform testi, spontan lokomotor aktivite ve motor koordinasyon parametreleri üzerine etkileri ise sırasıyla aktivite kafesi deneyleri ve dönen mil testleri ile araştırılmıştır. Antinosiseptif etkiyi değerlendirmek için de sıcak plaka, kuyruk sıkıştırma ve formalin testleri uygulanmıştır.Gerçekleştirilen psikofarmakolojik deneyler, ekstrenin akut ve subakut uygulamalarının farelerde antidepresan, anksiyolitik ve analjezik etkilere neden olduğunu göstermiştir. Ekstrenin anksiyolitik etkisinin flumazenil ön uygulaması ile ortadan kalkmış olması söz konusu anksiyolik etkinin GABA(A)-benzodiazepin reseptör kompleksinin aktivasyonu ile ilişkili olduğuna işaret etmiştir. Diğer yandan, ekstrenin santral ve periferik düzeylerdeki antinosiseptif etkilerinin non-selektif opioid reseptör antagonisti bir ajan olan nalokson ile antagonize edilmesi de antinosiseptif etkinin opioid mekanizmalar ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Hypericum origanifolium'dan hazırlanan hidroalkolik ekstrenin fitokimyasal analizi sonucu rutin (2108,79 ppm) ve klorojenik asit (2317,12 ppm)'in ekstrede bulunan ana fenolik bileşikler olduğu saptanmıştır. Hidroalkolik ekstrenin ana bileşenleri olan rutin ve klorojenik asit'in bu çalışmada ortaya konulan psikofarmakolojik etkiler ile olası ilişkileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Possible effects of hydroalcoholic extract prepared from Hypericum origanifolium Willd. (Guttiferae) on behavioral parameters and pain perceptions of mice were investigated, in this present thesis study.Effects of the extract on depression, anxiety, spontaneous locomotor activity and motor coordination parameters of animals were performed by modified forced swimming, hole board, activity cage and Rota-rod tests, respectively. In addition, antinociceptive effect of the extract was evaluated by applying hot plate, tail clip and formalin tests.Performed psychopharmacological experiments displayed the antidepressant, anxiolytic and analgesic effect of the extract after acut and subacute administrations to mice. Anxiolytic effect of the extract was antagonized by flumazenil pre-treatment pointed out the participation of GABA(A)-benzodiazepine receptor complex in the activity. On the other hand, centrally and peripherally mediated antinociception induced by the extract was antagonized by naloxone, non-selective opioid reseptör antagonist, indicating the involvement of opioid system in the pharmacological action. Phytochemical analyze exhibited that the rutin (2108,79 ppm) and chlorogenic acid (2317,12 ppm) are main phenolic compounds of the Hypericum origanifolium hydroalcoholic extract tested in the present work. Active constituent-pharmacological activity relationships were discussed for rutin and chlorogenic asid, two major consitiuents of the extract.