Uçucu yağlarda bulunan ana bileşiklerin preparatif fraksiyon toplayıcı ile izolasyonları ve biyolojik aktiviteleri
Isolation of the main compounds from the essential oils with preparative fraction collector and their biological activities
  1. Tez No: 281095
  2. Yazar: GÖKHAN YATAĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEMEL ÖZEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Pharmacy and Pharmacology, Chemical Engineering, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: uçucu yağ, GK/KS, Ammi visnaga, Matricaria chamomilla, Juniperus sabina, Widdringtonia whytei, izolasyon, preparatif fraksiyon toplayıcı, antibakteriyal aktivite, antifungal aktivite, essential oil, GC/MS, Ammi visnaga, Matricaria chamomilla, Juniperus sabina, Widdringtonia whytei, isolation, preparative fraction collector, antibacterial activity, antifungal activity
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma kapsamında, Ammi visnaga (L.) Lam. (Diş otu), Matricaria chamomilla L. (Mayıs papatyası), Juniperus sabina L. (Sabin ardıcı) ve Widdringtonia whytei Rendle. (Mulanje sediri) türlerinin uçucu yağlarının kimyasal kompozisyonları, uçucu yağlarındaki ana bileşiklerin preparatif fraksiyon toplayıcı (PFT) ile izolasyonları, uçucu yağların ve uçucu yağlardan izole edilen maddelerin antibakteriyal ve antifungal aktiviteleri incelenmiştir.Uçucu yağların kimyasal kompozisyonları gaz kromatografisi/kütle spektrometrisi (GK/KS) yöntemi ile incelenmiştir. Ammi visnaga uçucu yağından izole edilen A kodlu bileşiğin yapısı Nükleer Manyetik Rezonans spektroskopisi (NMR) yöntemi ile tayin edilmiştir.Uçucu yağlarda tespit edilen ana bileşiklerin izolasyonları Gaz Kromatografisi-Preparatif Fraksiyon Toplayıcı (GK-PFT) sistemi kullanılarak yapılmıştır. İzole edilen maddelerden enantiomer özellikte olanları şiral kolonda analiz edilerek ve optik çevirme açıları ölçülerek hangi enantiomer oldukları belirlenmiştir.Uçucu yağların ve izole edilen maddelerin antimikrobiyal aktiviteleri (antibakteriyal ve antifungal), gram negatif, gram pozitif bakterilere ve bazı funguslara karşı mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak incelenmiştir. A. visnaga uçucu yağının (MİK= 0.3375 µg/mL), bu yağdan izole edilen A kodlu bileşiğin (MİK= 0.437 µg/mL) ve M. chamomilla uçucu yağından izole edilen Bisabolon oksit'in (MİK= 0.4 µg/mL) Pseudomonas aeruginosa bakterisine karşı antibakteriyal etkili olduğu bulunmuştur. A. visnaga'dan izole edilen A kodlu bileşiğin (MİK= 0.1093 µg/mL) Candida albicans'a karşı antifungal etkili olduğu da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this present work, chemical compositions, antimicrobial and antifungal activities of Ammi visnaga (L.) Lam. (Toothpick herb), Matricaria chamomilla L. (Chamomile), Juniperus sabina L. (Savin Juniper) and Widdringtonia whytei Rendle. (Mulanje cypress ) essential oils and isolated compounds from essential oils with preparative fraction collector have been investigated.Chemical compositions of the essential oils were performed by gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS) method. Identification of compound A which was detected in Ammi visnaga essential oil was determined by the Nuclear Magnetic Resonance (NMR) spectroscopy.The isolation of the main compounds detected in the essential oils was achieved by using a Gas Chromatography-Preparative Fraction Collector (GS-PFC) system. The enantiomeric compounds isolated from the essential oils were analyzed by GC using a chiral column and their optical rotations were measured to determine the enantiomeric status.Antimicrobial activities (antibacterial and anticandidal) were tested against some gram-negative and gram-positive bacteria and some fungi using microdilution method. Ammi visnaga essential oil and the compound A which were isolated from the oil showed higher activity against Pseudomonas aeruginosa. The compound A showed also antifungal activity against Candida albicans. Bisabolone oxide isolated from Matricaria chamomilla has also shown antibacterial activity against Pseudomonas aeruginosa. The other essential oils and compounds showed moderate activity against microorganisms.