Çocuk psikiyatri polikliniğinde değerlendirilen cinsel istismar olgularının biyopsikososyal özellikleri
Bio-psychosocial characteristics of the sexual abuse cases treated at the department of child psychiatry
  1. Tez No: 281122
  2. Yazar: ÖZGE METİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİYE TOROS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel istismar, Çocuk, Ergen, Psiko-patoloji, Sexual abuse, Child, Adolescent, Psycho-pathology
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu araştırmada; 30 Temmuz 2001?30 Temmuz 2010 tarihleri arasında Çocuk Psikiyatri bölümünde cinsel istismar nedeniyle değerlendirilen çocuk ve ergenlerin; bireysel, ailesel, istismarla ilişkili sosyo-demografik özelliklerinin tanımlanması ve bireysel, ailesel özellikler ile istismara ait özelliklerin ilişkisinin değerlendirilmesi, olguların psikiyatrik ve klinik bulgularının tanımlanması, bireysel ve istismarla ilgili özellikler ile psikiyatrik bozukluklar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma; 314 kız, 88 erkek toplam 402 olguyu kapsamaktadır. Olguların biyopsikososyal verileri görüşmeyi yapan araştırma görevlileri tarafından doldurulan bilgi formundan, istismar ve klinik izlemle ilgili verileri dosyaların geriye dönük olarak taranması sonucu elde edilmiştir. Bilişsel yetisi yeterli olan 9 yaş ve üzerindeki çocuk ve ergenlere çalışmamızda Çocuklar İçin Sürekli Kaygı Ölçeği ve Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Çalışma sonucunda olgu sayısı kız cinsiyette, erkek cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksek bulunmuştur. Olguların yaş ortalaması 12.87±3.59 yıl olarak saptanmıştır. Olguların çoğunda istismar şeklinin vajinal penetrasyon olduğu saptanmıştır. İstismarcıların çoğunun, olguların tanıdığı (%66.2) kişiler ve erkek cinsiyette (%99.8) olduğu saptanmıştır. Olguların DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre yapılan ruhsal muayeneleri sonucu; 307 (%76.4) olguda en azından bir tane ruhsal bozukluk vardı. Olgularda en sık saptanan tanının PTSB olduğu saptanmıştır. Olguların ortalama ÇİDÖ puanı 17.91±9.99 ve ÇİSAÖ puanı 39.03±10.33 olarak saptanmıştır. Olguların ortalama takip süresi 3.49±6.17 ay, ortalama takip sayısı 2.15±2.05 olarak saptanmıştır. Lojistik regresyon modeli sonuçlarına göre; olguların depresyon ve sürekli anksiyete puanlarındaki artışın ve rızalarının olmamasının tanı alma durumu ile ilişkili olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aims of this research are to define the socio-demographic characteristics of the children and adolescents, who received treatment for sexual abuse in the Department of Child Psychiatry between July 30, 2001 and July 30, 2010, related to individual and familial abuse; to evaluate the relationship of the individual and familial characteristics with the characteristics of abuse; to define the psychiatric and clinic diagnoses of the cases; to evaluate the relationship between the individual and abuse-related characteristics with the psychiatric disorders. The research contains 402 cases in total, of whom 314 females and 88 males. The bio-psychosocial data of the cases are derived from the inquiry forms filled out by the research assistants, who conducted the interviews, and the data related to the abuse and clinic observation are derived from the backswept research of the related files. The ?Trait Anxiety Inventory for Children? and the ?Children?s Depression Inventory? are employed in our study with nine years and older mentally able children and adolescents. The number of female cases is found to be considerably statistically more significant higher than male cases, according to the results of the study. The average age of the cases is 12.87±3.59 years. By the majority of the cases, the type of abuse is found to be ?vaginal penetration.? The majority of the abusers are found to be the ones known by the cases (%66.2) and males (%99.8). According to DSM-IV-TR criteria 307 cases had at least one psychiatric disorder. The most frequent diagnosis by the cases is found to be PTSD. The average CDI points of the cases were 17.91±9.99 and average TAIC points were 39.03±10.33. Average observation period of the cases was 3.49±6.17 months and average number of observation was 2.15±2.05. According to the results of the logistic regression model, it is observed that the increase of the depression and the trait anxiety points of the cases and their non-willingness are related to the diagnoses.