Topiramat kullanan prepubertal epilepsili çocuklarda serum leptin, adiponektin, grelin, nöropeptit Y, IGF-1, IGF-BP3 seviyelerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the levels of serum leptin, adiponectin, ghrelin, neuropeptide Y, IGF-1 and IGFBP-3 in pre-puberty epileptic children who use topiramate
  1. Tez No: 281123
  2. Yazar: ONUR KURSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN OKUYAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adiponektin, Ghrelin, Leptin, Nöropeptit y, Topiramat, Adiponectin, Ghrelin, Leptin, Neuropeptide y, Topiramate
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Topiramat, yeni kuşak antiepileptik bir ilaç olup kendine özgü yapısı nedeniyle farklı etki ve yan etki profiline sahip bir moleküldür. Bazı metabolik değişiklikler yaparak iştahsızlığa neden olmaktadır.Bu çalışmaya yirmi puberte öncesi, epilepsi tanısı alan çocuk hasta dahil edildi. Olguların tedavi öncesi, tedavinin üçüncü ve altıncı ayında total kolesterol, trigliserit, HDL, LDL, VLDL, insülin, glukoz, kortizol düzeyleri, serum IGF1, IGFBP3, leptin, ghrelin, adiponektin, nöropeptit y düzeylerine bakıldı ve aynı ziyaretlerde vücut kitle ve yağ indeksleri hesaplandı.Çalışmaya dahil edilen olguların tedavi öncesine göre VKİ ve VYİ değerlerinde azalma olduğu, 3. aydaki insülin değerinin 0. aydaki insülin değerine göre arttığı, 3. aydaki AİGO değerinde 0. aya göre anlamlı artış olduğu, 3. ve 6. aydaki kolesterol seviyelerinin 0. aya göre azaldığı, leptin ve HDL değerlerinde 0. aya göre 6. ay değerlerinin ise azaldığı, 3. aydaki leptin değerlerinin 0. aydaki leptin değerlerine göre azaldığı, 6.aydaki sabah kortizol düzeyinin 0. aya göre anlamlı ölçüde azaldığı, 3. ve 6. aydaki NPY değerlerinin 0. aydaki NPY değerlerine göre azaldığı, 6. aydaki VKİ ile 6. aydaki LDL değeri arasında pozitif bir ilişki olduğu, VKİ ile serum leptin seviyeleri arasında 0., 3. ve 6. aylarda istatistiksel olarak anlamlı ölçüde pozitif ilişki olduğu saptanmıştır.Saptanan bulgulara göre topiramat tedavisi sırasında ortaya çıkan ağırlık kaybı topiramatla ilişkili ortaya çıkan termojenik etkiden çok, serum NPY düzeyindeki azalmayla ilişkili ortaya çıkan iştahsızlık ve gıda alımında azalmayla bağlantılı olduğunu düşünmekteyiz. Diğer taraftan topiramat ile ilişkili iştahsızlık ve kilo kaybının patogenezi bu çalışmayla tam olarak aydınlatılamamıştır. Daha büyük vaka gruplarında yapılacak daha uzun süreli çalışmalar patogenezin anlaşılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Topiramate, a new generation antiepileptic medicine, is a molecule which has a different effect and side-effect profile with its distinctive structure. İt causes anorexia by making some metabolic changes.Twenty pre-puberty pediatric patients with epilepsy were included in this study. The levels of total cholesterol, triglyceride, HDL, LDL, VLDL, insulin, glucose, cortisol; the levels of serum IGF1, IGFBP3, leptin, ghrelin, adiponectin, neuropeptide y were examined, body mass index and body fat index were calculated at the beginning of the treatment, in the third month of the treatment and in the sixth month of the treatment.Decrease in BFI and BMI, compared to the pre-treatment period; increase in the insulin and FIGR value in the third month, compared to pre-treatment period; decrease in levels of cholesterol in the third and sixth months, compared to pre-treatment period; decrease in the leptin and HDL values of the sixth month, compared to pre-treatment period; a significant decrease in the level of morning cortisol of the sixth month, compared to pre-treatment period; decrease in the NPY values of the third and sixth month, compared to pre-treatment period; existence of a positive correlation between BMI value of the sixth month and LDL value of the sixth month; the existence of a statistically significant positive correlation between BMI and the levels of serum leptin in the 0th, the third and the sixth month, were noted.According to the detected findings; we think that decrease in body weight during toprimate treatment is related to anorexia and decreased food intake, which occurs associated with the decreased level of serum NPY rather than thermogenic effect which occurs associated with toprimate. However, the pathogenesis of anorexia and loss in the body weigth, has not been exactly elucidated with this study. Longer-term studies that will be made in larger case groups, may contribute to elucidation of the pathogenesis.