Akut inflamasyonu olmayan prediyabetik hastalarda serum ferritin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum ferritin levels in patients with prediabetes without acute inflammation
- Tez No: 281134
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM SEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ferritin, Prediyabet, Ferritin, Prediabetes
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Prediyabet; diyabetin ilk aşaması olup, bozulmuş açlık glukozu (BAG) ve/veya bozulmuş glukoz toleransı (BGT) varlığı olarak tanımlanmaktadır. Prediyabetik hastaların %25'i 3?5 yıl içerisinde diyabetes mellitus'a (DM) ilerlemektedir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda vücut demir deposu olarak yüksek ferritin düzeylerine sahip sağlıklı kişilerde tip 2 diyabetes mellitus (T2DM) gelişme riskinin, ferritin düzeyi normal olanlara göre daha yüksek olduğu bildirilmektedir. Ayrıca ferritin düzeyi yüksek olan T2DM'li hastalarda demir şelasyonu veya flebotomiyle demir depolarının azaltılmasının, insülin direnci (ID) ve metabolik kontrolde düzelme sağladığına dair yayınlar bulunmaktadır.Akut inflamasyonu olmayan prediyabetik bireylerde serum ferritin düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlı yapılmış olan tez çalışmasına; 2009 yılı Temmuz ile Aralık ayları arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Endokrinoloji polikliniğine başvurmuş 100 prediyabetik hasta ve 100 sağlıklı kişi kontrol grubu olarak alındı. Prediyabetik hasta grubunda olası akut inflamasyonu halini dışlamak amaçlı hastalarda WBC (White Blood Cells-Leukocytes) ve hsCRP (high sensitivity C-reactive protein) bakıldı.Prediyabetik hasta grubu ile kontrol grubundaki bireyler serum ferritin düzeyleri açısından karşılaştırıldığında, hasta grubunun ferritin düzeyi istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek bulunmuştur. Hasta grubunda median ferritin düzeyi ile trigliserid (TRG) arasında istatistiksel anlamlı ve pozitif korelasyon tespit edilirken, HDL (High-density lipoproteins) arasında anlamlı ve negatif korelasyon tespit edildi. Vücut kitle indeksi (VKİ), bel çevresi, hsCRP ve WBC ile ferritin düzeyi arasında anlamlı ilişki saptanmadı.Bulgularımız, ferritinle gösterilen vücut demir depoları ile T2DM'nin patogenezi arasında ilişki bulunduğunu desteklemektedir. Prediyabette vücut demir deposu olarak artmış serum ferritinin prediyabet ve T2DM gelişiminde ilişkisini ortaya koymak için daha ayrıntılı preklinik ve klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Prediabetes is the first stage of diabetes which shows itself with imparied fasting glucose or/and imparied glucose tolerance. Almost 25 percent of prediabetic patients convert to of diabetes mellitus within 3 to 5 years. Recent data obtained from recent studies have shown that the people who have higher levels of ferritin have more risk of suffering from Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM). Moreover, there are some studies available which state that the insulin resistance and the metabolic control of the patients improve with the iron chelation treatment or flebotomy in patients with T2DM having high levels of ferritin.To our study, where serum ferritin levels of prediabetic patients without acute inflammation were aimed to be evaluated, 200 people who applied to our endocrinology clinic in Mersin University Medical Faculty between July and December 2009 were involved. These people were divided into two groups; one hundred of them being the prediabetic and the other one hundred being the control group. In order to rule out the acute inflammation in the prediabetic group, white blood cell counts and high sensitivity C-reactive (hsCRP) protein levels were obtained and evaluated.When prediabetic and the control groups were compared in terms of serum ferritin levels, it has been detected that the ferritin levels of the patient group were significantly higher than the control ones. While a statistically significant positive correlation between the median ferritin levels and the tryglycerid levels in the patient group was detected, there was a negative significant correlation with high-density lipoproteins levels. There was not a significant relationship between body mass index, waist circumference, hsCRP levels and white blood cell counts with ferritin levels.Our findings support the idea that there is a relationship between ferritin which is the body iron store and T2DM pathogenesis. However more studies should be established and performed to exhibit the relationship between serum ferritin levels and prediabetes/T2DM develeopment.