Meme kanserli olgularda HER2/neu pozitifliğinin ve trastuzumab kullanımının beyin metastazı gelişimine etkileri
Meme kanserli olgularda HER2/neu pozitifliğinin ve trastuzumab kullaniminin beyin metastazi gelişimine etkileri
- Tez No: 281161
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURAHMAN IŞIKDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: trastuzumab, HER- 2 pozitif meme kanseri, beyin metastazı, Trastuzumab, HER-2 positive breast cancer, brain metastasis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç:Meme kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanserdir.Tanımlanan birçok prognostik ve prediktif faktör bulunmaktadır.HER-2 onkogeni olguların yaklaşık %25 inde saptanır.Tek başına kötü prognostik bir faktördür. Ancak son yıllarda HER-2 ye karşı geliştirilen monoklonal antkikor olan Trastuzumab kullanımı ile hem erken hem de metastatik olgularda olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Trastuzumab kullanan metastatik meme kanserli olgularla beyin metastazının sıklığı ile ilgili çelişkili bilgiler mevcuttur. Bu çalışmamızdaki amacımız HER-2 pozitif metastatik meme kanserli hastalarda trastuzumab kullanan ve kullanmayan hastalarda beyin metastazı riskini karşılaştırmaktır.Materyal ?method: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalında takip edilen 1248 meme kanserli hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Bunların arasından 295 hasta HER-2 pozitifti (immünhistokimyasal olarak +3 veya FİSH pozitif) . 4 hastada başlangıçta beyin metastazı olduğu için çalışma dışında bırakıldı. HER-2 pozitif 291 hastada beyin metastazını etkileyen faktörler açısından incelendi. HER-2 pozitif 291 hastadan 132 si metastatik evredeydi.Metastatik meme kanserli 132 hastadan 42 si trastuzumab kullanmamıştı 90 nı ise trastuzumab kullanmış hastalardı.Trastuzumab kullanan ve kullanmayan hastalarda beyin metastazı gelişme oranları ve bunu etkileyen ER,PR, tanıdaki evre , tanıda metastaz ,grade , menopoz durumu,histolojik tip ,cinsiyet gibi parametrelerle ilişkisine bakıldı.istatistiksel analizler için SPSS 16.0 programı kullanıldı.P?0,05 değerleri anlamlı olarak kabul edildi.Bulgular: Tüm meme kanserli hastalarda ( 1248 hasta )beyin metastaz oranı %8,4 olarak bulundu ; HER-2 negatif hastalarda oran %5,8 iken, HER-2 pozitif olan hastalarda bu oran %17,2 olarak bulundu. HER-2 pozitif tüm hastalar(291 hasta) değerlendiğinde trastuzumab kullanmamış 145 hastada beyin metastazı oranı %7,5 iken, trastuzumab kullanmış 146 hastada bu oran %26,7 olarak bulundu.(p:0,000)291 HER-2 pozitif meme kanserli hastanın 132 si metastatik hastaydı. HER-2 pozitif metastatik 132 hastada ise beyin metastaz oranı %37,8 olarak bulundu , trastuzumab kullanmamış hastalarda bu oran %26,1 iken ,trastuzumab kullanmış hastalarda ise %43,3 olarak bulundu.(p:0,059). Multivariant analizde trastuzumab iki basamak üzeri kullanılması beyin metastaz sıklığını artırıyordu. (p= 0,051 ;OR= 1,976; %95 CI= 0,998-3,915). ER veya PR den birinin pozitif olması beyin metastazı açısından koruyucu etki gösteriyordu.( P= - 0.017; OR= 0,411; %95CI= 0,199-0,851). Diğer parametreler açısından multivariant analizde iki grup arasında anlamlı fark yoktu.Sonuçlar:.HER-2 pozitif hastalarda beyin metastazı oranını yüksek HER-2 pozitif trastuzumab tedavisi alan hastalarda bu oranın daha da artığını tespit ettik.Bu yüksekliğin nedeni trastuzumab kullanan hastalarda sagkalımın uzaması ,sistemik hastalığın daha iyi kontrol edilmesi ve trastuzumabın kan beyin bariyerini geçmemesine bağlı beyin metastazı gelişimini önlemede yetersiz kalması gibi nedenler olabilir.HER-2 pozitif trastuzumab tedavisi alan hastalarda beyin metastaz oranının yüksekliği nedeniyle bu hasta grubunda proflaktik tüm beyin ışınlaması gündeme getirilebilir. ER veya PR reseptörlerinden birinin pozitif olmasının beyin metastaz sıklığını azatlığını tespit ettik. Diğer faktörlerin istatistiksel olarak anlamlı şekilde prognozu etkilemediği gözlendi.
Özet (Çeviri)
Aim : Breast cancer is the most common cancer in women. There are many prognostic and predictive factors. HER-2 onacogene is established approximately 25% of cases. It is an independent negative prognostic factor. But in recent years with the use of trastuzumab, monoclonal antibody developed against HER-2 it has been successful in the treatment of metastatic patients with both early and metastatic breast cancer. There is conflicting information regarding Trastuzumab positive results and the the prevalence of in cases of brain metastasis. The aim of our study is to compare the risk of brain metastasis in patients HER-2 positive metastatic breast cancer using trastuzumab and in patients who do not use.Materials and methods: 1248 breast cancer patients were followed up retrospectively in Dicle University Faculty of Medicine Department of Medical Oncology. Among these 295 patients were HER-2 positive (+3 by immunohistochemistry or Fish-positive). 4 patients initially excluded from the study because of earlier brain metastases. 291 patients HER-2 positive were followed up in terms of factors affecting brain metastas. 132 out of 291 patients HER-2 positive were in metastatic phase. 42 patients out of 132 metastases breast cancer were those not using trastuzumab, 90 patients, however, were the ones using trastuzumab. In patients it was assessed with parameters such as using trastuzumab or do not use, growth rates of brain metastases and influencing the ER, PR, diagnosis stage, the diagnosis of metastasis, grade, menopausal status, histological type, gender. Statistical analyses were made by using the SPSS 16.0 program. P ? 0.05 values was considered significant.Findings: All breast cancer patients (1248 patients) were found to be 8.4% of brain metastases; while rate of HER-2 negative patients was 5.8%, it was 17.2% in patients with HER-2 positive. In all patients HER-2 positive (291 patients), the rate of brain metastasis was 7.5% in 145 patients not using trastuzumab, and the rate was 26.7% of 146 patients using trastuzumab (p: 0.000). 132 out of 291 HER-2 positive breast cancer patients were metastatic. 132 HER-2 positive metastatic patients the rate of brain metastases was 37.8%. The rate was 26.1% in patients not using trastuzumab, and the rate was 43.3% in patients using trastuzumab (p: 0.059). In Multivariant analysis use of trastuzumab above two step was increasing the frequency of the of brain metastasis. (p = 0.051, OR = 1.976, 95% CI = 0.998 to 3.915). Being ER or PR positive showed a protective effect in terms of brain metastases. (P = - 0,017, OR = 0.411; 95% CI = 0.199 to 0.851). Other parameters were not significantly different between the two groups in terms of multivariant analysis.Results: We established that in HER-2 positive patients, the rate of brain metastasis with HER-2 positive trastuzumab therapy patients was high. The reasons may be the prolonged survival in patients with trastuzumab, better control of systemic disease, and insufficiency in preventing the devolopment of brain metastasis because trastuzumab does not exceed blood brain barrier. Patients receiving HER-2 positive trastuzumab due to high rate of brain metastases, in this patient group prophylactic whole brain radiation can be on the agenda. We have determined that being one of the ER or PR receptors positive decrease the frequency of brain metastases. It has been observed that other factors statistically do not affect the prognosis significantly.