FMF hastalarında kalp hızı değişkenliği
Heart rate variability in patients with FMF
  1. Tez No: 281183
  2. Yazar: HAKAN KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET AKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ailevi akdeniz ateşi, otonom sinir sistemi, kalp hızı değişkenliği, Familial Mediterranean fever, autonomic nerve system, heart rate variability
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Ailevi akdeniz ateşi (ingilizce: familial mediterranean fever (FMF) ); ataklar halinde tekrarlayan seröz zarların inflamasyonu ve ateş ile karakterize kalıtsal bir hastalıktır. Tilt testi kullanılarak yapılan bazı çalışmalarda; FMF'de anormal kardiyovasküler reaktivite ve otonomik disfonksiyon ile ilgili çelişkili sonuçlar elde edilmiştir. Kalp hzı değişkenliği (KHD) otonomik fonksiyonları değerlendirmek için; güçlü, basit ve güvenilir bir tekniktir. İnflamasyonla seyreden birçok romatolojik hastalıkta KHD analizi ile otonomik disfonksiyon oluştuğu gösterilmiş, bu durumun ventriküler taşiaritmi ve ani kardiyak ölüm (AKÖ) nedeni olabileceği vurgulanmıştır.Literatürde FMF hastalarında KHD analizi ile otonomik disfonksiyon olup olmadığı sadece bir çalışmada incelenmiş ve bu çalışmada FMF hastalarında otonomik disfonksiyonun olmadığı gösterilmiştir. Ancak, bu çalışma kısa süreli kayıtlar alınarak yapılan sınırlı bir çalışmadır. Biz bu çalışmada; FMF hastalarında KHD indekslerini ölçerek hastalığın otonom sinir sistemi (OSS) üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçladık.Çalışmaya 30 FMF hastası ve 30 sağlıklı gönüllü alındı. Kalp hızı değişkenliği 24 saatlik ritim holter kayıtları kullanılarak zaman ve frekans kaynaklı analizler ile değerlendirildi. İki grup arasında KHD parametreleri benzer bulundu. Ancak FMF'de otonomik disfonksiyon olup olmadığını söyleyebilmek için daha büyük hasta gruplarını içeren ve başka yöntemlerin de kullanıldığı çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Familial Mediterranean fever (FMF) is a hereditary disease, characterized by sporadic paroxysmal attacks of fever and serosal inflammation. In some studies using tilt-test; abnormal cardiovascular reactivity and autonomic dysfunction related conflicting results were found on patients with FMF. Heart rate variability (HRV) is a powerful, simple and safe method to evaluate autonomic functions. In many rheumatologic diseases associated with inflammation, existence of autonomic dysfunctions has been shown with HRV. It is thought that this can cause ventricular tachyaritmia and sudden cardiac death.In literature there is only one study performed with HRV to investigate autonomic dysfunction in patients with FMF and that study shows that there is no autonomic dysfunction in this patients. However, it was a limited study evaluating short time recordings of the patients. In our study, we planned to evaluate effect of FMF on autonomic nerve system (ONS) by measuring index of HRV in FMF patients.30 FMF patient and 30 healthy volunteer were selected for our study. Heart rate variability was evaluated by time and frequency based analysis with 24 hour rhythm holter recordings. HRV parameters were similar in both groups. However, studies including larger populations and using different methods are required to clarify if autonomic dysfunction exists in patients with FMF.