Empowering of Oromieh University female students in related to their sexual and reproductive health by peer education method
Urumiye Üniversitesi?nde kız öğrencileri akran eğitimi yöntemiyle cinsel ve üreme sağlığı konusunda güçlendirme
  1. Tez No: 281257
  2. Yazar: SOHEİLA RABİEİPOOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LALE TAŞKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Nursing, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel sağlık, üreme sağlığı, akran eğitim modeli, üniversite gençleri, İran
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Araştırma İran'ın kuzey batısında yer alan Urumiye şehrinde Urumiye Üniversitesinde bir grup üniversiteli kız öğrencilerin cinsel ve üreme sağlığı konusunda güçlendirilmesi amacıyla, akran eğitimi modeli uygulanarak müdahale çalışması olarak yapılmıştır. Araştırmada öncelikle öğrencilerin cinsel ve üreme sağlığı konusunda bilgileri ve ihtiyaçları belirlenmiş, bunlara yönelik eğitim ve danışmanlık modeli planlanmış, sonra akran eğitimi yapılarak cinsel ve üreme sağlığı konularında güçlenmeleri sağlanmıştır. Aynı zamanda akran eğitimi modelinin etkinliği de değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 2006-2007 yılı eğitim döneminde giriş yapan 381 kız öğrenci oluşturmuştur. Veriler müdahale öncesi ve sonrası veri formları aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, t-test, tek yönlü varyans analizi ve McNemar Testi kullanılmıştır. Araştırmada, öğrencilerin cinsel ve üreme sağlığı kavramı ve gençlerde cinsel ve üreme sağlığı sorunları, cinsel organların yapısı ve fonksiyonları, menstruasyon ve gebelik, aile planlaması kavramı ve yöntemleri, üreme sistemi enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar, AIDS ve koruyucu davranışlar konularında müdahale öncesi bilgi puan ortalamalarının 13.66±8.84 olduğu, müdahale sonrası bilgi puan ortalamalarının ise 24.29±9.12 olduğu bulunmuştur. Yapılan istatistiksel değerlendirmelerde bilgi puan ortalamaları müdahale öncesi ve sonrası arasındaki fark önemli bulunmuştur. Öğrencilerin büyük çoğunluğu (%72.8) akran eğitim modelinin cinsel ve üreme sağlığı konusunda güçlendirmede etkili bir yöntem olduğunu ifade etmişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda, sağlık personeli ve eğitimcilerin öğrencileri cinsel ve üreme sağlığı konularında bilgilendirmeleri ve danışmanlık yapmaları, eğitimlerde akran eğitim modeli gibi öğrenciler üzerinde etkili olabilecek yöntemleri kullanmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This interventional study aimed to empower of a group of university female students in relation to their sexual and reproductive health by peer education method. Study was carried of in Oromieh University that be comforted in Oromieh city on west south of IRAN. First of all, sexual and reproductive health knowledge level and needs of students were detected and based on these findings, were designed an educational and counseling model. Then students empowered in sexual and reproductive health matters by peer education method and the effectiveness of this method was assessed. A total of 381 female students who entered to university at 2006-2007, are taken in to the study. The data were obtained through a pretest and a post test questionnaire. For assessing of data in this study t-test, One-way Anova and Mcnemar test were used.