Kesici diş konumlarının panoramik radyografilerle belirlenmesi
Evulation of anterior teeth positions with panoramic radiograph
  1. Tez No: 281439
  2. Yazar: ÖZLEM SANCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. ERHAN ÖZDİLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İskeletsel Sınıf I, iskeletsel Sınıf II, iskeletsel Sınıf III, kesici diş, panoramik radyografi, sefalometrik radyografi
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın amacı; İskeletsel Sınıf I, II, III vakaların panoramik radyografilerini inceleyerek, lateral sefalometrik radyografilerin kullanımını azaltarak iskeletsel anomalilerin teşhisinin yapılabilirliğini ve kesici diş konumlarını belirlenebilirliğini ortaya koymaktır.Araştırmamızda lateral sefalometrik ve panoramik filmleri kullanılan toplam 300 birey çalışmaya dahil edilmiştir ve iskeletsel sınıf I (0 ? ANB < 4°), iskeletsel sınıf II (ANB ? 4°) ve iskeletsel sınıf III (ANB açısı < 0°) anomali olmak üzere üç gruba ayrılmıştır.Sürekli değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı birlikteliğin olup olmadığı Pearson'un Korelasyon testi ile incelenmiştir. Panoramik filmlerde, her bir sınıf içerisinde sağ ve sol taraf ölçümler arasındaki farkın önemliliği İki Eş Arasında Farkın Önemlilik (Bağımlı-t) testi ile değerlendirilmiştir. Sınıflar arasında panoramik film ölçüm ortalamaları yönünden farkın önemliliği tek yönlü varyans (One-Way ANOVA) analizi ile araştırılmıştır. Varyans analizi sonucunda istatistiksel olarak anlamlı farkın görülmesi halinde farka neden olan sınıfları tespit etmek amacıyla post hoc Tukey testi kullanılmıştır. Olası tüm çoklu karşılaştırmalarda Tip I hatayı kontrol altına alabilmek için Bonferroni düzeltmesine başvurulmuştur.Elde edilen sonuçlara dayanılarak;?Sefalometrik parametreler ile panoramik filmdeki eşdeğer kabul ettiğimiz parametreleri karşılaştırdığımızda boyutsal ölçümlerin korelasyon değerleri açısal ölçümlere yakın bulunmuştur.?Panoramik filmde iskeletsel bulgular değerlendirildiğinde sağ taraftaki açısal ve boyutsal ölçümler sol tarafa göre daha yüksektir bu farklılık belirgin bir asimetri mevcut değilse; kondiler büyümeden ve sağ, sol taraftaki çiğneme alışkanlıklarından kaynaklanabilmektedir.?Panoramik ve sefalometrik filmlerde maksiller ve mandibuler keser dişlerle ilgili yapılan ölçümler korelasyonların düşük olması nedeniyle güvenilir değildir.?Dişlerle ilgili daha doğru sonuçlar elde edilmesi için ileri dönemdeki çalışmaların fantom çenelerde yapılması daha uygundur.?Panoramik film çekim tekniğinde alt ve üst dişler arasında kullanılan ısırma plağı nedeniyle panoramik filmlerle maksillo-mandibuler ilişkilerin tespiti çok güvenli olmayıp; maksilla ve mandibulanın kafa kaidesiyle olan ilişkilerinin ayrı ayrı değerlendirilmesi daha uygundur.Panoramik filmlerin, klinik ve radyografik değerlendirmeyle birlikte dik yön ölçümleri, gonial açı ve alt kesici diş labiolingual eğimi dikkate alınarak tedavi planlamasına katkısının yüksek olduğu görüşündeyiz. Bunun yanısıra asimetri ve ortognatik cerrahi vakalarında teşhis ve tedavi planlamasında panoramik filmlerin vazgeçilmez teşhis aracı olduğu düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to assess the diagnosis capability of orthopantomographs in class I, class II and class III skeletal anomalies and anterior teeth position by reducing the use of lateral cephalometric radiographs.In this study 300 individuals with lateral cephalometric and orthopantomographs were included. These individuals were divided into three groups as follows; skeletal class I (0??ANB