Geleneksel tedavi planlama yöntemleri ile kesici dişler için saptanan sefalometrik düzeltme miktarlarının artikülatör kayıtları dikkate alınarak incelenmesi
The Investigation of cephalometrik correction amounts for incisors determined by the conventional treatment planning methods by means of articulator registrations
  1. Tez No: 80060
  2. Yazar: TUNÇ ALTIOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KÖKLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Artikülatör, mandibuler fonksiyon, overbite, pantograf, Steiner Tedavi Planlaması
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
141 ÖZET Geleneksel Tedavi Planlama Yöntemleri ile Kesici Dişler için Saptanan Sefalometrik Düzeltme Mikaıiarının Artikülatör Kayıtları Dikkate Alınarak İncelenmesi Araştırmamızda artmış overbite'lı bireylerde Steiner Tedavi Planma Yöntemi ile saptadığımız kesici diş konumlarını artikülatör kayıtlan ile birlikte irdelemek amacı ile yürüttüğümüz çalışmamız, her hangi bir iskeletsel ve dişsel sınıflamaya dikkat edilmeden sadece klinik olarak artmış overbite'lı, TMD semptomu bulunmayan, erişkin daha önce ortodontik tedavi görmemiş bireyler üzerinde yürütülmüştür. Bu bireylerde Steiner tedavi planlaması ile keser konumlan saptanmıştır. Pantronic pantograf ile her bir hastanın yapabildiği serbest mandibuler sınır hareketleri belirlenmiştir. Daha sonra artikülatör, hastadaki diş konumuna ve tedavi ile ulaşılması planlanan kesici diş konumuna göre ayarlanarak, hastalarda fonksiyonel bir iyileştir meye ihtiyaç var mı, eğer varsa yaptığımız tedavi ile bu iyileşme elde edilebilecek mi sorulan araştırılmıştır. Araştırmamızın sonucunda, artmış overbite'lı erişkin bireylerin %66'sında maloklüzyonlar nedeni ile fonksiyonların kısıtlanmadığı bulunmuştur. Fonksiyonların kısıtlandığının saptandığı diğer hastalarda ise, Steiner tedavi planlaması ile saptanan yeni kesici diş rehberliği fonksiyonel iyileştirme getirememiştir. Bu her iki gruptaki bireyler kranio-dentofasial özellikleri bakımından değerlendirildiklerinde, fonksiyonel bir iyileştirmeye gerek görülmeyen hastalarda bunun nedeninin nöromüsküler adaptasyon olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
142 SUMMARY The Investigation Of Cephalometric Correction Amounts For Incisors Determined By The Conventional Treatment Planning Methods By Means Of Articulator Registrations It was yielded to evaluate the incisor positions, determined by means of Steiner Treatment Planning in increased overbite adult patients, via articulator registrations, in this study. The study was held on adult increased overbite patients without TMD symptoms, who has not gone under orthodontic treatment previously. The Angle and skeletal classification were not taken into consideration in subject selection. The incisor positions for the subjects were determined by means of Steiner cephalometric treatment planning. Additionally, the mandibular border movements of each subject were registered by Pantronic pantograph. Later a fully adjustable articulator was adjusted for the subjects' original and determined incisor positions by the cephalometric planning. By this way it was yielded to investigate the questions if these subjects required functional improvement, and if so, would the orthodontic treatment provide this improvement. The observations revealed that the 66% of the subjects were not restricted functionally due to their malocclusion. The rest of the subjects, who were found to be restricted functionally, neither revealed any improvement by means of new incisor positions determined by cephalometric correction. As a result of the determination of cranio-dentofacial characteristics of these two groups, it was concluded that the neuromuscular adaptation is the reason for why the patients did not require functionally improvement.