Türkiye'de tarım kooperatiflerinde kooperatif ilkelerinin uygulanması
- Tez No: 28146
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA GÖKALP MÜLAYİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Principles of cooperative, Law, Main agreement Reorganization, Collabration, One Man, One Vote”, Capital, Interest on capital
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
1 ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'DE TARIM KOOPERATİFLERİNDE KOOPERATİF İLKELERİNİN UYGULANMASI Cennet YALDIZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ziya Gökalp MÜLAYİM 1993, Sayfa: 92 Jüri: Prof. Dr. Ziya Gökalp MÜLAYİM Prof.Dr. Ahmet ERKÜŞ Prof.Dr.Rasih DEMİRCİ Kooperatif ilkelerinin ülkemizdeki tarım kooperatiflerinde uygulanma durumları incelendiğinde aşağıdaki değerlendirmeleri yapabiliriz. 1- Serbest Giriş; bütün tarım kooperatiflerimizde uygulanmaktadır. 2- Demokratik Yönetim; tarım kooperatiflerimizin hepsinde“bir ortağa bir oy”kuralıyla uygulanmaktadır. Ancak ilkenin diğer gerekleri olan kendi kendine yönetim özellikle Tarım Kredi ve Tarım Satış Kooperatiflerinde kısmen uygulanmaktadır. 3- Sermayeye Sınırlı Faiz Verilmesi; tarım kooperatiflerimizde bu ilke uygulanmaktadır. Ancak pratikte; sermaye üzerinden bir faiz ödemesi yoktur. 4- Risturn Dağıtımı; tüm tarım kooperatiflerimizde işletme fazlalarının bir kısmı ortaklara risturn olarak dağıtılmaktadır. 5- Kooperatif Eğitiminin Geliştirilmesi; tarım kooperatiflerimizin hepsinde ilke kısmen uygulanmaktadır. 6- Diğer Kooperatiflerle İşbirliği; tarım kooperatiflerimizde tam anlamıyla uygulanmamaktadır, çünkü, henüz dikey örgütlenmelerini tamamlamış değillerdir. ANAHTAR KELİMELER: Kooperatif İlkeleri, Kanun, Anasözleşme, Reorganizasyon, İşbirliği, Bir ortağa bir oy, Sermaye, Sınırlı faiz
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis THE APPLICATION OF COOPERATIVE PRINCIPLES IN AGRICULTURAL COOPERATIVES IN TURKEY Cennet YALDIZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Ziya Gökalp Mülayim 1993, Page: 92 Jury: Prof. Dr. Ziya Gökalp Mülayim Prof.Dr. Ahmet ERKUŞ Prof.Dr.Rasih DEMÎRCİ When we study the conditions of implementation of the principles of co-operatives in the agricultural co operatives in our country, we can make the following evaluations: 1- Open Membership; is being applied in all our agricultural cooperatives. 2- Democratic Control;“One Man, One vote”rule is applied in all the agricultural cooperatives. However, the administration by one self which is the other necessity of the principle isn't mentioned especially Agriculture, Credit and Agriculture sale Cooperatives so, this principle is applied partly in these cooperatives. 3- Limited interest on Capital; This principle is applied in the Agriculture cooperatives. But practically; there is non payment of interest on capital. 4- Distributuon to members; in all our agricultural cooperatives, part of the excess of management is being distributed to the members as risturn. 5- Promoting the cooperative education; this principle is partly applied in all our agricultural cooperatives. 6- Collaboration with other cooperatives; isn't being applied in full sense in our agricultural cooperatives. Because they have not yet concluded their structural organizing.