Kemik metastazı olan meme kanserli hastalarda verilen D vitamini tedavisinin dolaşımdaki HSP-90 ve CK-18 düzeyleri üzerine etkisi
The effect of vitamin D treatment on circulating levels of HSP-90 and CK-18 in patients with breast cancer with bone metastasis
- Tez No: 281491
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL KIYICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: CK-18, HSP-90, meme kanseri, siyalik asit, vitamin D, CK-18, HSP-90, breast cancer, vitamin D, sialic acid
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kemik metastazı olan meme kanseri hastalarına verilen D vitamini tedavisinin apoptozis üzerine etkisini araştırmayı amaçladığımız çalışmamızda, ısı şok proteini HSP-90 ve apoptozisin dolaşımdaki belirteci olan kaspazla çentiklenmiş sitokeratin CK-18 ve siyalik asit düzeyleri araştırılmıştır.Çalışmaya katılan 35 hastanın çalışma başlangıcında ve 15 günlük vitamin D tedavisi sonrasında kan örnekleri alınarak, 25-(OH)D3, CK-18, HSP-90 ve siyalik asit düzeyleri ölçülmüştür. 25-(OH)D3 düzeyleri HPLC, CK-18 ve HSP-90 düzeyleri ELİSA ve siyalik asit düzeyleri ise kolorimetrik yöntemlerle ölçülmüştür. Sonuçta, vitamin D tedavisi sonrası CK-18 düzeyleri anlamlı olarak artmış, siyalik asit düzeyleri anlamlı olarak azalmıştır; fakat HSP-90 düzeylerinde anlamlı bir değişiklik görülmemiştir. Ayrıca, vitamin D düzeyleri ile CK-18 düzeyleri arasında kuvvetli pozitif korelasyon bulunmuştur. Verilen vitamin D tedavisi süresi uzadıkça da CK-18 düzeylerinin arttığı gözlenmiştir.Vitamin D tedavisinden sonra CK-18' in yükselmesi apoptozisin arttığını, siyalik asitin azalması da tedavinin faydalı olduğunu düşündürmektedir. Bu sonuçlara dayanarak, meme kanseri tedavisinde vitamin D' nin olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir. Alınması gereken vitamin D miktarı, hiperkalsemiye sebep olmadan kuvvetli antikanser etki gösteren vitamin D analogları ve HSP-90' la ilgili daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In our study in which we aimed to investigate the effects of vitamin D therapy on apoptosis in breast cancer patients with bone metastasis, heat shock protein HSP-90, caspase cleaved cytokeratin CK-18 which is an apoptosis marker in the circulation and sialic acid levels were evaluated.25-(OH)D3, CK-18, HSP-90 and sialic acid levels were measured in blood samples of 35 patients participated in the study at the beginning of the study and after vitamin D therapy for 15 days. 25-(OH)D3 levels, CK-18 and HSP-90 concentrations were determined with HPLC and ELISA technique respectively and sialic acid levels with colorimetric method. CK-18 levels were significantly increased and sialic acid levels were significantly decreased after vitamin D therapy, however there was no significant difference in HSP-90 levels. There was strong positive correlation between vitamin D and CK-18 levels. As duration of vitamin D therapy increases, CK-18 levels also significantly increase.We suggest that apoptosis is induced after vitamin D therapy by increased CK-18 levels and the effectiveness of the therapy by decreased sialic acids. It is also suggested that vitamin D has beneficial effects in treatment of breast cancer. Further studies are needed in order to clarify the amount of vitamin D to be supplied, vitamin D analogs which show strong anticancer effect and HSP-90.