Nöroblastomlu hastalarda Sfingozin 1- Fosfat 4 gen ekspresyonunun sağlam çocuklar ile karşılaştırılması
The Comparing of sphingosine 1-phosphate 4 gene expression in patients with neuroblastoma to healthy children
  1. Tez No: 281535
  2. Yazar: SEMA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA TANYELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nöroblastom, sfingozin 1-fosfat, kanser, migrasyon, apoptozis, Neuroblastoma, sphingosine 1-phosphate 4, cancer, migration, apoptozis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Hücre migrasyonuna neden olan apoptozisi engelleyici özellikteki sfingozin 1-fosfat reseptör 4 gen ekspresyonunun nöroblastom tanılı çocuk hastalar ile normal çocuklardaki değerlerle karşılaştırmak.Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji bölümünde Ocak 2007 ile Ocak 2011 yılları arasında nöroblastom tanısı almış 37 hasta ve kontrol grubunu oluşturan 25 sağlıklı çocuk çalışmaya alındı. Kan örneklerinden lökosit ayırımı yapıldıktan sonra RNA izolasyonu ve cDNA oluşturuldu.Bulgular: 21'i kız (% 56,8), 16'sı (% 43,2) erkek nöroblastom tanısı almıştı. 25 (% 67,6)'i 4 yaş altındaki; 12 (% 32,4)'si 4 yaş ve üzerindeydi. Tümörün % 81,1'i (30) sürrenal yerleşimliydi. 4 kişi (% 10,8) Evre I, 2 kişi (% 5,4) Evre IIb, 2 kişi (% 5,4) Evre III, 28 kişi (% 75,7) Evre IV ve 1 kişi (% 2,7) E IVS bulundu. 4 kür kemoterapi sonrası ilk değerlendirmede 9 (% 24,3) hasta CR, 1 (% 2,7) hasta VGPR, 13 (% 35,1) hasta PR, 9 (% 24,3) hasta NR ve 1 (% 2,7) hasta PD olarak olarak değerlendirildi. 11 (% 29,7) hasta idame tedavisi alıyordu, 5 (% 13,5) hasta yoğun KT almakta ve 16 (% 43,2) hasta ise kemoterapisi bitmiş olup ayaktan takip edilmektedir. 4 hasta (% 10,8) ise hiç kemoterapi başlatılmayan hastalardı. İdame tedavisine başlanan 11 hastanın ikinci değerlendirmesinde 1'i (% 9,1) CR, 9'u(% 81,8) PR, 1 (% 9,1) hasta PD olarak tespit edildi. Hastaların 20'si (% 54,1) hastalıklı yaşıyorken, geri kalanı hastalıksız yaşamaktaydı. Bir hastamız exitus olmuştu. Nöroblastom hastalarında ortalama S1P4 gen ekspresyon değeri 0,0387±0,0647 iken, 0,0366±0,0238 sağlam çocuklarda bulundu. Aralarındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,028). İdame tedavisinde olan hastalar, sfingozin 1-fosfat reseptör 4 gen ekspresyon için 0,0230±0,0148 değerlerine sahipti. Tedavisiz takip edilen hastalarımızın ortalama değerlerinden düşüktü. Bu iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,023).Sonuç: Sfingozin 1-fosfat reseptör 4 gen ekspresyon değerlerinin nöroblastom tanısı almış hastalarda normal çocuklara göre yüksek olması, sfingozin 1-fosfat reseptör 4 geninin hasta çocuklarda fazla eksprese edildiğini refere edebilir. Dolayısıyla, bu sonuçla kanser hücrelerinin migrasyonunun artabileceği ve/veya hücrelerin apoptozise gidişi engellenebileceği sonucu çıkabilmektedir. Buna ilave olarak, idame tedavisi sırasında kemoterapi ile sfingozin 1-fosfat reseptör 4 gen ekspresyon değerlerinin baskılanması, kemoterapisiz takipte değerlerin yükselmesi, kemoterapinin nöroblastom hastalarında hücre migrasyonunun azalmasına ve/veya apoptozise gidişinin artmasına neden olduğu anlamına gelebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare the expression level of Sphingosine 1-phosphate 4 gene caused to cell migration and inhibition of apoptozis in patients with neuroblastoma to healthy children.Material and Method: 37 patients diagnosed with neuroblastoma and control group included 25 healthy children were studied in Cukurova University Pediatric Oncology Department in between January 2007 and January 2011. After seperationing of white blood cells from blood samples, RNA isolation and cDNA were performed.Results: 21 (56,8 %) girls and 16 (43,2 %) boys were diagnosed with neuroblastoma. 25 (67,6 %) patients were under 4 years old and 12 (32,4 %) were 4 years old and above. 81,1 % (30) of tumor was localized on surrenal. 4 (10,8 %) patients were stage I, 2 (5,4 %) stage IIb, 2(5,4 %) Evre III, 28 (75,7 %) stage IV and 1 (2,7 %) patient was stage IVS. After 4 course chemotherapy at first evaluation, 9 (24,3 %) patients CR, 1 (2,7 %) VGPR, 13 (35,1 %) PR, 9 (24,3 %) NR and 1 (2,7 %) PD were found. 11 (29,7 %) patiens were on consolidation phase, 5 (13,5 %) were on induction therapy and 16 (43,2 %) were following up without chemotherapy. 4 (10,8 %) patients were not began chemotherapy. After second evaluation, 1 (9,1 %) patient CR, 9 (81,8 %), 1 (9,1 %) PD were seen in 11 patients with consolidation phase. 20 (54,1 %) of patients were living with disease and the remaining was living without disease. One patient was died. While the mean expression level of Sphingozin 1-phosphate 4 gene was 0,0387±0,0647 in neuroblastoma patients, 0,0366±0,0238 was found in healthy children. The relationship between neuroblastoma patients and healthy children was different as statistically (p=0,028).Patients on consolidation phase had 0,0230±0,0148 for sphingosine 1-phosphate 4 gene expression level. This level was low for that of patients followed up without treatment The difference between two group was significant statistically (p=0,023).Conclusion: The high level of Sphingosine 1-phosphate 4 gene expression in neuroblastoma patients according to healthy children could be referred to over expression of sphingozin 1-phosphate 4 gene in sick children. Therefore, the migration of cancer cells and/or the inhibition of apoptozis could be come up with this result. In addition, the suppression of sphingozin 1-phosphate 4 gene expression level during consolidation phase and the increasing of expression level in following up without chemotherapy meant that the chemotherapy caused the decreasing of cell migration and/or induction of apoptozis.