Kist hidatik; tedavi yaklaşımları ve sonuçlarımız
Hydatic cyst; chose of treatment and our results
- Tez No: 281536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL CÜNEYT KURUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Mikrobiyoloji, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kist hidatiği, Kistotomi kapitonaj, Pulmonary Hydatidosis, cystotomy and capitonnage surgery
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Ağustos 2002-Mart 2011 tarihleri arasında Akciğer kist hidatikli ya da akciğer + karaciğer kist hidatikli 73 olgu incelendi.Olgular yaş, cinsiyet, semptom,lezyon lokalizasyonu, girişim yolu, seçilen cerrahi yöntem açısından retrospektif olarak değerlendirildi ve literatür bilgileri ile değerlendirildi.Akciğer kist hidatikleri en sık sağ akciğer alt loba yerleşmekteydi. En sık kullanılan yöntem kistotomi ve kapitonajdı. Sağ akciğer ve karaciğer kist hidatik birlikteliğinde sağ torakotomiden transtorasik olarak frenotomi ile her iki bölgedeki kiste de müdahale edildi.Akciğer kist hidatiği ön tanısı olan hiçbir hastaya iğne biopsisi ya da medikal tedavi uygulanmamıştır. Akciğer ya da karaciğer kist hidatik tanısı alan hastalar bu iki organ açısından mutlaka taranmalıdır.Akciğer kist hidatiği gelişmekte olan ülkeler için halen ciddi bir sağlık sorunudur. Endemik bölgelerde anamnez ve fizik muayeneyi takiben ayırıcı tanıda mutlaka akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Seventy three patients who admitted to Gazi University school of medicine Department of Thoracic Surgery with diagnosis of pulmonary hydatid cyst or pulmonary and liver hydatid cysts between August 2002 and March 2011 are investigated.All of the patients were analysed retrospectively for age, gender, symptoms, lession localization and surgical procedure. We compared our results with existing literature.Pulmonary hydatid cysts have been seen in the rigt lower lob most frequently. The most choosen surgical prosedure was cystotomy and capitonnage. For the liver cysts located on the dome of the liver with pulmonary hydatic cysts , we performed transthoracic approach with rigt thoracotomy and phrenotomy .None of our patiens who had pulmonary cyst diagnosis were not performed needle aspiration or were given medical therapy. The patients who had diagnosis as pulmonary or liver hydatic cysts must be investigated for the other organs.Pulmonary hydatidosis is stil a serious health problem in developing countries. It must be kept in mind in the endemic areas for excluding the other diagnosis.