Çocuk cerrahisi yenidoğan yoğun bakım ünitesinde sağlık bakımı ilişkili enfeksiyonlar ve risk faktörleri
Health care associated infections and the risk factors at the surgical neonatal intensive care unit
  1. Tez No: 281550
  2. Yazar: AHMET GÖKHAN GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi yenidoğan, sağlık bakımı ilişkili enfeksiyon, risk faktörleri, enfeksiyon, cerrahi yenidoğanlarda sepsis, Surgical newborn, health care-associated infections, risk factors, infection, sepsis in surgical neonates
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmiş hastalarda sağlık bakımı ilişkili enfeksiyon (SBİE) sıklığını, enfeksiyon etkenlerini ve risk faktörlerini araştırmaktır.Hastalar ve Yöntem: Hastalar başvuru tarihleri, cinsiyet, doğum şekli, doğum kilosu, gestasyonel yaş, başvuru anındaki yaş, hastanede kalış süresi, başka kurumda yatırılıp yatırılmaması ve süresi, geldikleri iller, ameliyat yapılıp yapılmaması, sepsis gelişimi, TPN (Total parenteral nutrisyon) alımı, toraks tüpü uygulaması, endotrakeal entübasyon, idrar sondası kullanımı, nazal veya oral sonda kullanımı, karın dreni uygulaması, santral kateter uygulaması, oral beslenmeme süresi, laboratuar parametreleri, cerrahi stres dereceleri, yara niteliği yönünden incelendi. Enfeksiyonların ve enfeksiyon etkenlerinin yıllara göre dağılımına, antibiyotik direnç paternlerine bakıldı. Sonuçlar Mann-Whitney-U ve Ki-kare testleri ile istatistiksel olarak kıyaslandı.Bulgular: Toplam 264 hastanın 48'i çalışma dışı bırakıldı. Kalan 216 hastanın 73'ünde SBİE vardı ve 143 hastada SBİE yoktu.Düşük doğum ağırlığı ve başka kurumda yatırılıp sevk edilme, yüksek cerrahi stres derecesi, TPN kullanımı ve süresi, toraks tüpü takılması ve süresi, endotrakeal entübasyon ve süresi, idrar sondası ve süresi, santral kateter, ameliyatlarda karın dreni konulması, nazal-oral sonda süresi ve enteral beslenmesiz geçen sürenin uzaması SBİE için risk faktörü olarak bulundu. SBİE olan hastalarda, CRP, PCT değerleri yüksek hematokrit düşük ve en sık tanı özofagus atrezisiydi. SBİE olanların 40 (% 54,8), enfeksiyonu olmayanlardan 16 (% 11,2) bebek öldü. SBİE olan hastaların 57'sinde sepsis saptandı, bunların 35'i öldü. Hastanede kalış süresi SBİE olan hastalarda 47,2, SBİE olmayan hastalarda 17,5 gündü.Sonuç: İnvaziv işlemler ve süresinin azaltılması, hastanede kalış süresinin kısaltılması, salgın şeklindeki mikroorganizmalara özel önlemler alınması SBİE ve buna bağlı ölüm oranlarını düşürebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to investigate the infectious agents, risk factors and prevalance of the healthcare-associated infections (HAIs) in patients treated at surgical neonatal intensive care unit of Cukurova university faculty of medicine.Patients and Methods: Patients were examined for application date, sex, mode of delivery, birth weight, gestation age, age at admission, hospital stay, hospitalisation at another center, the provinces they come, surgery, developement of sepsis, use of TPN (Total parenteral nutrition), application of chest tube, endotracheal intubation, urinary catheter use, nasal or oral catheter use, application of abdominal drains, central catheter application, oral feeding time, laboratory parameters, degree of surgical stress and the nature of wounds. Distrubution of infections and infectious agents by years, antibiotic ressistance paterns were measured. Variables were compared by Mann-Whitney U and chi-square tests.Results: Totally 48 of 264 patient were excluded from study. 73 of the remaining 216 patients had HAIs and 143 patients didnot have HAIs.Low birth weight, prior hospitalisation at another center, high degree of surgical stres, TPN use and duration, chest tube application and duration, endotracheal intubation and duration, urinary catheterisation and duration, central cathetery, application of abdominal drains at surgery, duration of nasal-oral catheterisation and the duration of nonenteral feding were found as risc factors of HAIs. In patients with HAIs, CRP and PCT levels was high, hematocrite level was low and the most probable diagnosis was esophageal atresia. 40 (54.8%) of the HAIs patients and 16 (11.2%) of the noninfected patients died. Sepsis was detected at 57 of HAIs patients and 35 of them died. Duration of hospitalisation for HAIs patients was 47.2 days and 17.5 days for non-HAIs patients.Conclusion: Decreasing the number and duration of invasive procedures, shorten the duration of hospital stay, special measures for the epidemic microorganisms can reduce the HAIs and the related deaths.