Esansiyel hipertansiyonlu hastalarda gelişen sol ventrikül hipertrofisi ile arteriyel sertlik arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Correlation between arterial stiffness and left ventricular hypertrophy in patients with essential hypertension
  1. Tez No: 281549
  2. Yazar: CEYHUN YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Arteriyel sertlik, hipertansiyon, sol ventrikül hipertrofisi, Arterial stiffness, hypertension, left ventricular hypertrophy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Arteriyel sertliğin belirleyicileri olan nabız dalga hızı (NDH) ve augmentasyon indeksi (Aix) vasküler hasarın şiddetini ortaya koymada kullanılabilen yöntemlerdir. Hipertansif hastaların bir kısmında arteriyel sertlik artışı daha belirgin olarak gelişmektedir. Bu çalışmada bölgemizdeki esansiyel hipertansiyonlu hastalarda gelişen arteriyel sertlik (stiffness) artışı ile sol ventrikül hipertrofisi (SVH) gelişimi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı.Materyal- Metod: Çukurova Üniversitesi Kardiyoloji polikliniğine başvuran 158 esansiyel hipertansiyon hastası çalışmaya alındı. Hastalar ekokardiyografi ölçümleri ile SVH'si olan (82 hasta) ve olmayan (76 hasta) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hipertrofi ölçütü olarak interventriküler septum ve posteriyor duvar sınırı diyastolde 11 mm ve üzeri olarak kabul edildi. Hasta gruplarının aortik sertlik (stiffness) değerleri brakiyal arterden tensiomed arteriyograf aleti ile noninvazif olarak ölçüldü. Arteriyel sertlik göstergeleri olarak Aix ve NDH kullanıldı.Bulgular: Gruplar arasında yaş, sigara içme oranı, vücut kitle indeksi ve hipertansiyon süresi arasında fark yoktu. SVH (+) olan grupta sistolik kan basıncı, ortalama kan basıncı ve nabız basıncı anlamlı olarak yüksek saptandı. Gruplar arasında diyastolik kan basıncı ve nabız arasında anlamlı fark izlenmedi. SVH (+) olan grupta arteriyel sertlik göstergeleri olan Aix ve NDH, hs-CRP, mikroalbüminüri, sol ventrikül kütle indeksi, sol atriyum volümü yüksek, hesaplanmış glomerüler filtrasyon hızı, diyastolik gevşeme bozukluğu göstergesi olan E/A oranı ise düşük saptandı. Aix ve NDH ile hs-CRP, mikroalbüminüri düzeyi, sol ventrikül kütle indeksi, sol atriyum volümü arasında pozitif ilişki, glomerüler filtrasyon hızı, E/A oranı arasında ise negatif ilişki saptandı.Sonuç: Arteriyel sertlik ölçüm yöntemleri olan NDH ve Aix kolay, ucuz ve güvenilir olarak vasküler hasarı ve yaygınlığını gösteren parametrelerdir. Hedef organ hasarı gelişen hastalarda arteriyel sertlik artışı tespit edilmiştir. Hipertansif hastalarda risk analizi yapılırken hangilerinin daha yüksek kardiyovasküler riske sahip olduğunun belirlenmesinde arteriyograf aletinin kullanılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Pulse wave velocity (PWV) and augmentation index (Aix) are the markers of arterial stiffness that can be used for the evaluation of vascular injury. Arterial stiffness is more pronounced in some hypertensive patients. The aim of this study was to investigate the correlation between arterial stiffness and left ventricular hypertrophy (LVH) in patients with essential hypertension.Material and Method: One-hundred and fiftyeight consecutive patients with essential hypertension were enrolled in our study. Patients were categorized according to presence (n=82) or absence (n=76) of LVH depending on echocardiographic measurements. Interventricular septal and posterior wall thickness greater than 11 mm is defined as LVH. Arterial stiffness is measured with Tensiomed arteriograph noninvasively from brachial artery. PWV and Aix are used for the evaluation of arterial stiffness.Results: There was no difference between the groups regarding age, smoking, body mass index and duration of hypertension. Systolic and mean blood pressures and pulse pressure were found to be higher in LVH (+) group. There were no statistically significant difference between diastolic blood pressure and pulse rate. Aix, PWV, hs-CRP, microalbuminuria, left ventricular mass index, left atrial volume were higher, and estimated glomerular filtration rate (GFR) and E/A ratio were lower in LVH (+) group. There was positive correlation between arterial stiffness indices and hs-CRP, urinary microalbumin level, left ventricular mass index, left atrial volume. Arterial stiffness indices were negatively correlated with estimated GFR and E/A ratio.Conclusion: PWV and Aix were simple and reliable parameters to evaluate the extent of vascular injury. Arterial stiffness is more pronounced in patients with end organ damage. Arteriograph can be used for the evaluation of cardiovascular risk in hypertensive patients.