Hypericum perforatum L. ekstresinin ratlarda oluşturulan deneysel yanık modelinde epitelizasyon üzerine etkisi
The epithelialisation effect of Hypericum perforatum L. extract on an experimental burn model formed on rats
- Tez No: 281584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT ORTAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Epitelizasyon, Fibroblast Proliferasyonu, Hypericum Perforatum L. Ekstresi, Yanık, Zeytinyağı, Burn, Epithelialisation, Hypericum Perforatum L. Extract, Olive Oil, Proliferation Of Fibroblast
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Hypericum perforatum L. (sarı kantaron) bitkisinden elde edilen yağlı ekstreler yüzyıllardır halk arasında yanıkların ve yaraların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu ekstrenin yara iyileşmesindeki etkisi ile ilgili çalışmalar yapılmış ve yara iyileşmesinde etkili olduğu görülmüştür. Hypericum perforatum L.'nin zeytinyağlı ekstresinin yanık yarasındaki epitelizasyona etkisinin araştırmaya karar verdik. Bu deneysel çalışmamızda; 60 adet ratta oluşturulan 1. ve 2. derece yanıklarda: % 1,5'lik ve % 3'lük Hypericum perforatum L. zeytinyağlı ekstresi, zeytinyağı ve serum fizyolojik tedavide kullanılarak yanık epitelizasyonu üzerine etkileri araştırıldı. Tedavide kullanılan maddelerin etkilerinin araştırılması için 3, 7 ve 14. günlerde alınan deri biyopsileri alınarak histopatolojik olarak 8 parametrede incelendi. Özellikle % 3' lük zeytinyağlı Hypericum perforatum L.'nin ekstresinin 2. derece yanık yarası epitelizasyonunda etkili olduğunu görüldü. Ayrıca Hypericum perforatum L.'nin ekstresinin 1. ve 2. derece yanıklarda inflamasyonu ve ödemi azaltarak antienflamatuar etkisi de gösterildi. Bunun yanında ekstrelerde taşıyıcı olarak kullanılan zeytinyağının da yanık yarası epitelizasyonu üzerinde etkili olduğu ancak Hypericum perforatum L.'nin eklenmesiyle bu etkinin arttığı gösterildi. Hypericum perforatum L.'nin etkisinin fibroblast proliferasyonu ve kollajenizasyonu artırarak epitelizasyonda etkili olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Oily extracts derived from Hypericum perforatum L. (St. John?s wort) plant has been used for ages colloquially to cure burns and scars. Experiments were performed to confirm its curable effect and the results were supported by evidence. We decided to assess its epithelialisation effect on burn wounds. In our experimental study, 1.and 2. degree burns were ingendered on 60 rats; on which, 1.5% and 3% Hypericum perforatum L. olive oily extracts, olive oil and saline were applied and the results were detected. To assess the effects of the materials for treatment, skin biopsies were obtained on 3rd., 7th. and 14th days and 8 parametres were examined histopathologically. Considerably, 3% olive oily Hypericum perforatum L. extract was effective on the epithelialisation of 2. degree burns. However, Hypericum perforatum L. extract has antiinflamatory effect by reducing inflamation and oedema. Moreover, olive oil has positive effects on epithelialisation; and it was showed that its effect is escalated when it is applied with Hypericum perforatum L. extract. These beneficial effects were explained with Hypericum perforatum L.?s proliferative effects on fibroblasts and enlarging effect on collagenisation.