Erkek meme hastalıklarının değerlendirilmesinde ultrasonografinin rolü
The role of ultrasonography in evaluation of male breast diseases
  1. Tez No: 281603
  2. Yazar: ZEYNEP AYDINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Erkek meme hastalıkları, erkek meme kanseri, jinekomasti, mamografi, ultrasonografi, Male breast cancer, male breast diseases, gynecomastia, mammography, ultrasonography
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Jinekomasti erkek memesinin en yaygın hastalığıdır. Erkek meme kanseri ise oldukça nadir görülmektedir. Çoğu erkek meme kanseri klinik olarak belirgin olsa da, erken evre meme kanserini jinekomastiden ayırmak ve benzer şekilde ağrısız, sert, palpable asimetrik jinekomasti ile kanser ayrımını yapmak zordur. Yine erkek memesinde görülen diğer benign lezyonlar da kanseri taklit edebilir. Erkek meme kanserinin mamografi ve ultrasonografi kullanılarak erken tanısı ile sağkalım arttırılmakta ve mortalite azalmaktadır.Erkeklerde meme kanserinin az sayıda bulunduğunu dikkate aldığımızda, ultrasonografi gibi ucuz, non-iyonize ve sensitivitesi yüksek olan tanı yöntemi klinik muayenenin tamamlayıcısı olabilir.Bu çalışmada meme semptomları olan erkek hastaların meme görüntüleme sonuçları ve benign-malign lezyonların tanısında ultrasonografi ve mamografinin tanısal performansları araştırıldı.Retrospektif yaptığımız çalışmaya dâhil olan 88 erkek hastanın 58'ine sadece meme ultrasonografisi, 30'una mamografi ve ultrasonografi uygulanmıştı. 23 hastanın histopatolojik veya sitolojik sonuçları ile 65 hastanın uzun dönem takipleri mevcuttu. Ultrasonografi ve mamografi için sensitivite, spesifite, PPD, NPD ve doğruluk oranları hesaplandı. Çalışmamızın ultrasonografi ve mamografi için sensitivitesi (%100) literatürdeki çalışmalara göre aynı veya daha yüksekti. Mamografinin spesifitesi (%93,1) diğer çalışmalara benzerdi fakat ultrasonografinin spesifitesi (%92,9) Patterson ve arkadaşlarının çalışmasına göre yüksek iken Carrasco ve arkadaşlarının çalışmasına göre düşüktü.Meme semptomları olan erkeklerde meme görüntüleme yöntemleri fizik muayene ve yaş grubuna göre belirlenmelidir. Yanlış pozitif biyopsi sayısını azaltan ve yüksek bir sensitiviteye sahip olan ultrasonografi özellikle genç hastalarda tercih edilmelidir. Yaşlı hastalarda ultrasonografiye ek olarak mamografide kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Gynecomastia is the most common disease of male breast. The male breast cancer is rarely seen. Even most male breast cancer are clinically evident, to distinguish early stage breast cancer from gynecomastia is difficult, and similarly, to distinguish asymmetric gynecomastia which is painless, firm and palpable from cancer is also difficult. Furthermore other benign lesions seen in male breast can imitate the cancer. With early diagnosis of male breast cancer using mammography and ultrasonography, the survival is rising and the mortality is reducing.When we consider that the breast cancer in men is rare, a diagnosing method which is cheap, non-ionized and high sensitivity like ultrasonography may be supplementary of clinical examinations.Diagnostic performances of ultrasonography and mammography in the breast imaging results of male patients have breast symptoms and in diagnosis of benign-malign lesions have been researched in this study.In our retrospective study of 88 male patients, 58 were only underwent ultrasonography, and 30 were underwent both ultrasonography and mammography. 23 of whom had histopathologic or sitologic results and 65 of whom had long term follow-up. Sensitivity, specificity, PPV, NPV and accuracy for both ultrasonography and mammography have been calculated. Sensitivity of ultrasonography and mammography in our study (%100) was the same or higher than the studies in literature. The specificity of mammography (%93,1) was similar with literature but the specificity of ultrasonography (%92,9) was higher than the study of Petterson et al. and lower than the study of Carrasco et al.The imaging methods in men who have breast symptoms has to be determined with respect to physical examination and age groups. Ultrasonography which decreases the number of false positive biopsy and has a high sensitivity has to be preferred especially in young patients. Mammography has to be used as additional to ultrasonography in old patients.