Miyasteni gravis hastalarında tek lif elektromiyografisi için kas ve taraf tayini
Determination of muscle and side for single fiber electromyography in myasthenia gravis
- Tez No: 281697
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BARIŞ BASLO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Tek lif elektromyografi, Miyasteni gravis, Frontal kas, Orbikülaris oküli kası, Nöromusküler kavşak, Single Fiber Electromyography (SFEMG), Myasthenia gravis (MG), Frontalis muscle, Orbicularis oculi muscle, Neuromuscular junction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronörofizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Tek lif elektromyografi (TLEMG) miyasteni gravis'de (MG) duyarlılığı en yüksek olan elektrofizyolojik incelemedir. Bu incelemenin planlanmasına dair örneklenen kas sayısı ve seçimi hakkında kabul görmüş bir kılavuz bulunmamaktadır. Seçilen kaslar daha çok kişisel deneyimlere göre şekillenmektedir. Çalışmamızda tek lif elektroduna göre avantajları bulunan ve alternatifi olarak kullanılan konsantrik iğne elektrot ile istemli kası sırasında 19 MG hastasına TLEMG yapılmıştır. Tek lif EMG, frontal ve orbikülaris oküli (OOK) kaslarında yapılmış, baskın olarak etkilenen taraf ve karşı taraf kasları örneklenmiştir. Kaslar ve taraflar kendi aralarında karşılaştırılarak duyarlılıkları belirlenmiştir. Bütün hasta grubu değerlendirildiğinde jitter olarak atanan ortalama ardışık fark (Mean Consecutive Difference ? MCD) değeri; sol frontal kas için ortalama 76,5 mikrosaniye, sol OOK kası için ortalama 65,8 mikrosaniye, sağ frontal kas için ortalama 77,2 mikrosaniye, sağ OOK kası için ortalama 62,9 mikrosaniye olarak kaydedilmiştir. Frontal kasın TLEMG duyarlılığı OOK kasına göre, gerek ortalama jitter değeri gerekse patolojik jitter veren tek lif çifti oranı göz önünde bulundurulduğunda, daha yüksek olarak saptanmıştır. Çoğunluğunu jeneralize MG hastalarının oluşturduğu bu heterojen grupta asimetrik tutulum bulguları gösteren frontal kaslarda farklı derecede motor son plak disfonksiyonu izlenmemiş, klinik veya semptomların başlangıcına göre belirlenen taraf, jitter değerlendirilmesinde belirleyici olarak görülmemiştir. Tek lif EMG incelemesine, duyarlılığı daha fazla olduğu bilinen bir kasla başlanması tetkikin planlanmasında yönlendirici olacaktır. Elde ettiğimiz veriler doğrultusunda TLEMG incelemesine, taraflar arasındaki tutulum şiddetinden bağımsız olarak, perioküler kaslardan frontal kas ile başlanabileceği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Single fiber electromyography (SFEMG) is the most sensitive electrophysiological method for the diagnosis of myasthenia gravis (MG). There has not been an accepted guideline for SFEMG planning and selection of muscles for sampling. Muscle selection is mostly based on personal experience. In this study, SFEMG during voluntary contraction was performed in 19 MG patients with concentric needle electrode which is used as an alternative of single fiber electrode. Frontalis and orbicularis oculi (OOC) muscles were studied in all patients; selected side as appointed more affected and the other side were studied in 14 MG patients. Our aim was to compare the sensitivity of the muscles (OOC-frontalis) and the sides (right-left) between themselves. The affected side in our heterogeneous group, which majority consisted of generalized MG patients, determined by clinical examination and also by onset history of the symptoms. In MG patient group, the mean consecutive difference (MCD) assigned as jitter was 76.5 microsecond in the left frontalis, 65.8 microsecond in left OOC, 77.2 microsecond in the right frontalis and 62.9 microsecond in right OOC. According to both average jitter value and single fiber pair pathological jitter rate in SFEMG, the calculated sensitivity of frontal to OOC muscle found higher in detecting the pathology. Frontal muscles having asymmetric involvement showed no different levels of motor end plate dysfunction in SFEMG. The side selection didn?t play a decisive role in determining the pathology in our patient group. Planning SFEMG in periocular muscles, starting with frontal muscle is recommended.