Papiller tiroid kanserlerinde BRAF V600E mutasyonu Ve CYP2D6 polimorfizminin araştırılması ve histopatolojik ilişkilerinin değerlendirilmesi
Investigation of BRAF V600E mutation and CYP2D6 polymorphism in papillary thyroid cancer and evaluation of their histopathological associations
- Tez No: 281777
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Patoloji, Genetics, Molecular Medicine, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Papillary thyroid carcinoma, MAP Kinase pathway, BRAF, CYP2D6, histopathology
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bir serin-treonin kinaz olan BRAF'ın Papiller Tiroid Karsinomu (PTK) için önemli bir transforme edici faktör olduğu belirtilmiştir. PTK'da görülen BRAF V600E somatik nokta mutasyonu, bu kanserin patogenezinde çok önemli rolü olduğu düşünülen MAPK yolağının sürekli aktif kalmasına yol açmaktadır. CYP2D6*4 yavaş metabolize edici enzim polimorfizminin, enzim aktivitesinde azalmayla sonuçlandığı ve PTK dahil çeşitli kanserlere karşı yatkınlıkla ilişkili olduğu bildirilmiştir. Bu tez projesinde Türk toplumunda BRAF V600E mutasyonu ve CYP2D6 yavaş metabolize edici enzim genotipi ile PTK'ne ait histopatolojik risk faktörleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştı. BRAF V600E mutasyonu MASA-PZR (Mutant Allel Spesifik Amplifikasyon- Polimeraz Zincir Reaksiyonu) yöntemiyle, CYP2D6 polimorfizmi PZR-RFLP (PZR- Restriksiyon Fragment Length Polimorfizmi) yöntemiyle araştırıldı. Tümör dokularının %52,8'sinde; tümör çevre dokularının %7,4'inde BRAF V600E mutasyonu saptandı. BRAF V600E mutasyonu klasik tip PTK vakalarında, foliküler varyant PTK'lara göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu. (X2=10,700, p=0,001, OR=0,249, %95 CI=0,106-0,586). Tümör dışı çevre dokuda ise PTK varyantları arasında bu mutasyonun varlığı yönünde anlamlı fark gözlenmedi. CYP2D6 genotipleri karşılaştırıldığında hasta grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı fark bulunmadı. Histopatolojik özelliklerle BRAF V600E mutasyonu arasında ilişki görülmedi. CYP2D6*4 polimorfizmiyle PTK gelişimi arasında ilişki bulunmamıştır. BRAF V600E mutasyonunun PTK için önemli bir marker olduğunu ve bunun yanında yeni geliştirilecek ilaçlar için önemli bir hedef molekül olduğunu düşünmekteyiz.Anahtar Kelimeler : Papiller tiroid karsinomu, MAP Kinaz yolağı, BRAF, CYP2D6, histopatoloji
Özet (Çeviri)
Recently, a serine/threonine kinase, BRAF, has been identified as an important transforming factor in PTC (Papillary Thyroid Cancer). The BRAF V600E somatic point mutation results in constitutive activation of the MEK-MAPK pathway, which seems to play a very central role in the pathogenesis of this tumour. A common polymorphism of CYP2D6 results in lack of enzyme activity and has been associated with an altered susceptibility to several cancers including PTC. The aim of this thesis project was to investigate the association between BRAF V600E mutation status and the CYP2D6*4 poor metaboliser genotype with histopathological risk factors for PTC on Turkish population. BRAF V600E mutation status was studied with MASA-PCR method and CYP2D6*4 polymorphism was studied with RFLP-PCR method. 52,8% of the tumour tissues and,7,4% of tumor surrounding normal tissues showed BRAF V600E mutation. BRAF V600E mutation was significantly higher in the tumour tissues of the classical type PTC cases than the follicular variant PTC cases (X2=10,700, p=0,001, OR=0,249, %95 CI=0,106-0,586). There wasn?t any significancy for BRAF V600E mutation status between tumour variants in tumour surrounding tissues. There was no significancy between CYP2D6 genotypes of the patient and the control group. Also there wasn?t any relation between histopathological features and BRAF V600E mutation. We could not find any relation between CYP2D6*4 polymorphism and PTC development. We suggest that BRAF V600E mutation is an important marker for PTC and in addition to this it is an important target molecule for new drug development.