Visseral leishmaniasis epidemiyolojisinin köpeklerdereal time-PCR yöntemi ile araştırılması
Research of visceral leishmaniasis epidemiology in dogs by real time-PCR assay
- Tez No: 281781
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. ALİ ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Leishmania infantum, Visseral Leishmaniasis, Köpek, Real Time PCR, İstanbul, Leishmania infantum, Visseral Leishmaniasis, Canine, Real Time PCR, Istanbul
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Leishmaniasis, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) belirlediği zoonozlar arasında en önemlilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Leishmaniasisde klinik olarak 3 farklı tablo ortaya çıkmaktadır: Visseral Leishmaniasis (VL), Kutanöz Leishmaniasis (KL), Mukokutanöz Leishmaniasis (MKL). Daha sonraları, Diffüz (yaygın) kutanöz Leishmaniasis (DKL) ve Post Kala Azar dermal leishmaniasis (PKDL) de bu gruplara eklenmiştir. Dünyada yaklaşık her yıl 500.000 yeni insan olgusunun eklendiği visseral leishmaniasis (VL) tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülmektedir. Türkiye'de özellikle Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde endemik, diğer bölgelerinde sporadik olarak insan visseral leishmaniasis (VL) olguları gözlenmektedir. Hastalığın Akdeniz ülkelerinde prevalansı %1-37 arasında değişmektedir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı verilerine göre yıllık ortalama 40 yeni VL vakası bildirilmektedir. Köpeklerdeki leishmaniasis infeksiyonu ile insanlardaki hastalık arasında ilişki olduğu saptanmış ve köpeklerin Leishmania infantum için rezervuar oldukları kanıtlanmıştır. Ülkemizde genelde endemik özellik gösteren leishmaniasisin rezervuarı olan köpeklerdeki epidemiyolojisinin belirlenmesi ve kontrol altına alınması insanların bu zoonozdan etkilenmemesi için gereklidir. Bu araştırmada İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı iki sokak hayvanları rehabilitasyon ve tedavi merkezindeki 93 köpekten kan alınarak paraziti taşıyıp taşımadıkları Real Time PCR yöntemi ile araştırılmış ve beş köpekte (%5,4) pozitif Leishmania infantum DNA' sı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
World Health Organization (WHO) has determined that Leishmaniasis is considered one of the most important zoonotic diseases. Leishmaniasis consists of three main clinical syndromes: cutaneous leishmaniasis (CL), visceral leishmaniasis (VL; also known as kala-azar), muco-cutaneous leishmaniasis (MCL). Later post-kala-azar dermal leishmaniasis (PKDL) and diffuse cutaneous leishmaniasis added to these clinical syndromes. Each year, 500,000 new cases of visceral leishmaniasis are reported worldwide. Visceral leishmaniasis is endemic along the tropical and subtropical regions in the world while in Turkey VL is endemic along the Aegean and Mediterranean coasts, it occurs sporadically in other regions. In epidemic mediterranean countries, prevalence is changing between 1-37% percentages. In our country, according to data from the Ministry of Health annually average 40 new cases of VL have been reported. A relationship between canine leishmaniasis (CanL) and human visceral leishmaniasis has been detected and dogs have been found to be the reservoir of Leishmania infantum. Clinical symptoms of the disease and zoonotic characteristics makes CanL is a serious public health and veterinary problem. In our country, Leishmaniasis usually shows endemic properties therefore determination and control of epidemiology of the reservoirs is necessary. In this research, bloods from 93 dogs in two rehabilitation and treatment centers of Istanbul Metropolitan Municipality examined that whether they carry parasites or not with the Real Time PCR assay and five dogs (5.4%) had a positive L. infantum DNA.