11-14 Hafta taramasında PAPP-A ve uterin arterin pulsalite indeksi ölçümlerinin preeklampsi öngörüsündeki yeri
The prediction of PAPP-A and uterin artery pulsality index during 11-14 week screening in preeclampsia
  1. Tez No: 281786
  2. Yazar: YUSUF OLGAÇ
  3. Danışmanlar: DR. GÖKHAN YILDIRIM, DR. YAVUZ CEYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, PAPP-A, Ut-PI
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı 11+0 ile 13+6 gebelik haftaların arasında ölçülen PAPP-A ve Ut-PI değerlerinin preeklampsi gelişimindeki öngörüsünü ortaya koymak ve istatistiksel olarak bir fark olup olmadığını saptamak.Çalışma: Klinik prospektif izlem çalışması. Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Etik Kurulu'nun 256 sayılı ve 12 Haziran 2009 tarihli kararı ile çalışmaya başlandı.Yöntem: Gebeliğinin 11+0 ile 13+6 haftalarında rutin kontrol için hastanemize başvuran 740 kadının, PAPP-A ve Ut-PI değerleri ölçülerek doğuma kadar antenatal takipleri yapıldı.Değerlendirilen Parametreler: Yaş, VKI, doğum sayısı, sigara kullanımı, medikal öykü, preeklampsi öyküsü, CRL, PAPP-A, Ut-PI, uterin arterde çentik varlığı, doğumda gebelik haftası, doğum kilosu, gebelik süresince fetal kayıp ve gebelik komplikasyonları.Bulgular: PAPP-A ortalaması preeklampsi grubunda etkilenmemiş gruptan anlamlı olarak daha düşük olup Ut-PI ortalaması etkilenmemiş gruptan anlamlı olarak daha yüksekti.Sonuç: Literatürde bu konudaki çalışmalar çelişkilidir. Ancak düşük PAPP-A preeklampsi gelişimi için bir belirteçtir. PAPP-A'ya bağlı hastaya özgü preeklampsi riski Ut-PI ölçümü ile desteklenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to examine the relationship between low maternal serum pregnancy-associated plasma protein-A (PAPP-A) and uterine artery pulsatility index (UtA-PI) at 11 + 0 to 13+ 6 weeks with subsequent development of pre-eclampsia (PE) and to determine the statistical differences.Study Design.: A prospective follow-up clinical study. Ethic committee approved our application with 256 numbered decision at 12th June 2010.Patient İntervention: UtA-PI and serum PAPP-A were measured in 740 women attending for routine care at 11 +0 to 13 + 6 weeks of gestation and antenatal care have been continued until delivery.Main Outcome Measures: Age, BMI, smoking habits, medical history, CRL, PAPP-A, Ut-PI, presence of uterin artery notch, gestational age at the delivery, birth weight, fetal loss during pregnancy and pregnancy complications.Results: Mean PAPP-A values were significantly lower in the PE group than the uneffected group and mean Ut-PI values were significantly higher in the PE group than the uneffected gruop.Conclusion(s): Literature is controversial on this topic. Low PAPP-A is a marker for subsequent development of PE. The PAPP-A-related patient-specific risk for PE can be modified by the measurement of UtA-PI.KeyWords: pre-eclampsia, PAPP-A, Ut-PI