Bölgemizdeki sağlıklı çocuklarda lenfosit subgruplarının referans aralıkları
Reference ranges of lymphocyte subgroups of healthy children in our region
  1. Tez No: 281810
  2. Yazar: ONUR UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKGÜN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Mikrobiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Microbiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akım Sitometri, CD4, CD8, Lenfosit Subgrupları, SağlıklıÇocuklar, CD4, CD8, Flow cytometry, Healthy Children, Lymphocyte Subsets
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Önceki yıllarda konu ile ilgili olarak bölgemizdeki yetişkin bireylerde lenfositsubgruplarının referans aralıkları belirlenmiş ve faydalı bilgiler elde edilmiştir. Buçalışma ile bölgemizdeki sağlıklı çocuklarda lenfosit subgruplarının referansaralıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışma Eylül 2010 ? Aralık 2010 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmaya 0-18aralığında 48'i kız, 52'si erkek toplam 100 sağlıklı çocuk dahil edilmiştir. Çocuklar 0-4yaş, 5-9 yaş, 10-14 yaş ile 15-18 yaş olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Tam kansayımları ve CD3, CD4, CD8, CD19, CD56 referans aralıkları ve CD4/CD8 oranlarınınbelirlemek için Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi MerkezLaboratuarında akım sitometrisi cihazı kullanılmıştır. Tüm verilerin istatistikselanalizleri Statistical Package for the Social Sciences (SPSS, version 18.0) programıyardımıyla yapılmıştır.İstatistiksel analizler ile 100 sağlıklı çocuğun total lökosit sayısı ve lenfosityüzdeleri sırasıyla; 7,943±2,232 ve 37,5±11,7 olarak bulunmuştur. Lenfosit subgrupyüzdeleri ise CD3, CD4, CD8, CD19, CD56 ve CD4/CD8 için sırasıyla; 69,4±4,9,40,5±4,9, 27,8±4,7, 14,6±4,3, 10,3±3,2 ve 1,51±0,36 olarak bulunmuştur.Çalışma sonunda bölgemizdeki sağlıklı çocukların CD3, CD4, CD8, CD19,CD16+56 (doğal öldürücü hücreler) lenfosit subgruplarının ve CD4/CD8 oranınınreferans aralıkları belirlenmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda normal referans aralıklarının,bağışıklık sistemi ile ilgili dallarda konuyla ilgili hastaların takip ve tedavileriniyönlendirmede özellikle çocuk hematoloji kliniği hastalarına ciddi faydalar sağlamasıve böylece patolojik değerlere ışık tutarak çocukların sağlıklı olup olmaması ileilişkilendirilebilmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Reference ranges of lymphocyte subgroups of healthy adults were established atprevious years and useful informations gained for our region. In this study we aimed todetermine reference ranges of lymphocyte subgroups of healthy children from ourregion.Study had been performed between September 2010 and December 2010. In thisstudy 100 healthy children were included which of 48 were girls and 52 were boys agedbetween 0-18. Children were divided 4 age groups which are 0-4 years, 5-9 years, 10-14years, 15-18 years. Complete blood count analysis and the reference ranges of CD3,CD4, CD8, CD19, CD56 and the CD4/CD8 ratios were determined using a flowcytometry instrument at the Central Laboratory of the Faculty of Medicine, Universityof Çukurova. Statistical analysis of all data were performed by Statistical Package forthe Social Sciences (SPSS, version 18.0) program.Total leucocyte number and lymphocyte percentages of 100 healthy childrenwere determided as 7,943±2,232 and 37,5±11,7 respectively with statistic analyses.Lymphocytes subgroups percentages for CD3, CD4, CD8, CD19, CD56, and CD4/CD8were 96,4±4,9, 40,5±4,9, 27,8±4,7, 14,6±4,3, 10,3±3,2 and 1,51±0,36 respectively.We determined reference ranges of CD3, CD4, CD8, CD19, CD16+56 (naturalkiller cells) lymphocyte subgroups and rate of CD4/CD8 at the end of the study. Normalreference range data obtained is expected to give useful information at treatment andprosecution of patients from immunity related diseases, especially at patients fromchildren haematology clinics; so pathological data will give information about healthstatus of children.