Solunum yolu enfeksiyonlarında haemophilus influenzae türlerinin ve antibiyotik duyarlılıklarının araştırılması
Antimicrobial susceptibility pattern and species of haemophilus influenzae strains isolated at upper respiratory tract infections
  1. Tez No: 281814
  2. Yazar: EBRU ÖKSÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKGÜN YAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Haemophilus influenzae, direnç, antibiyotik, Haemophilus Influenzae, Resistance, Antimicrobial
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Çukurova üniversitesi Balcalı Hastanesi Merkez labaratuvarı'na çeşitli kliniklerden gönderilen üst solunum yolu örneklerinden izole edilen 146Haemophilus influenzae izolatlarında direnç durumunun belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Suşların ampisilin (Amp), ampisilin/sulbaktam (SAM), sefprozil (CPR), sefotaksim (CTX), meropenem (MEM), klaritromisin (CLR), trimetoprim/sulfametoksazol (T/S), siprofloksasin (CiP), tetrasiklin (TET)',imipene (IPM), sefaklor`a duyarlılıkları ?Haemophilus Test besiyerinde disk difuzyon yontemiyle CLSI kriterlerine uygun olarak çalışılmıştır. Suşların serotiplendirilmesine bakılmıştır.Bulgular: H.influenzae izolatlarının, 133'si balgam, 13' ü bronkoalveolar lavaj sıvısı, H.influenzae izolatlarında ampisilen'e direnç%20,ampisilin/sulbaktama direnç %11, seprozil'le direnç %12, sefotaksim'e direnç %8, meropenem'e direnç %7, klaritromisin'e direnç %10, trimetoprim/sülfametoksazol'a direnç %29, siprofloksasin'e direnç %8, tetrasiklin'e direnç %10, imipenem'e direnç %7 , sefaklor'a direnç %15 olarak görülmüş. 146 hastanın 92'si bütün antibiyotiklere duyarlı bulunmuş. 130 hasta serotiplendirilmesi sonucunda tip b olarak tayin edilmiş. 6'sı a grubu ,6'sı c grubu, 4'i f grubu olarak tiplendirilmiştir.Sonuç: Yıllara göre direnç dağılımı ampirik tedavi planlanırken göz önüne alınması gereken önemli bir bulgudur. Çalışmamız da en yüksek oranda direnç T/S'a karşı belirlenmiştir. Direnç oranların da diğer çalışmalarla kıyaslandığında yıllara göre farklılık gözlenmiştir. Buna karşın sabit bir artış veya azalma saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the resistance rates to various antimicrobial agents in 146 H.influenzae isolated from various clinical upper respiratory tract samples at Çukurova University, Balcali Hospital, Central LaboratoryMaterials and Methods: Susceptibility to ampicillin (Amp), ampicillin-sulbactam(SAM), cefprozil(CPR), cefotaxime (CTX), meropenem(MEM), Claritromicine(CLR), trimetoprim sulfametoksazol (T/S), ciprofloxacin(CIP), tetracycline(TET), imipenem(IPM), sefaclor(SFC) were determined in Haemophilus Test Medium by disc diffusion method according to CLSI criteria.Results:Haemophilus Influenzae strains were isolated from, 133 sputum, 13 bronchoalveolar lavage, samples. Resistance to ampicillin, ampicillin-sulbactam, cefprozil, cefotaxime, meropenem, claritromicin, trimetoprim sulfametoksazol, ciprofloxacin, tetracycline, imipenem, sefaclor rates were %20,%11, %12, %8, %7, %10, %29, %8, %10, %7,%15 respectively. 92 strains were susceptible to all of antibiotics used in the study. 130 strains resulted in type b, 6 strains resulted in type a, 6 strain resulted in type c, 4 strain resulted in type f were identified as a group.Conclusion: Resistance rates by year are very important for the clinicians employing empirical therapy in URT infections. In this study, the highest resistance rate was observed for T/S. Diversity in resistance rates according to year was observed. However, a steady increase and decrease in resistance rates was not shown.