Üniversite 1. ve 4. sınıf kız öğrencilerin menstrüasyon bilgilerinin, tutumlarının ve davranışlarının belirlenmesi
Evaluation of first and fourht grade female university student?s knowledges, attitudes and behaviors on menstruation
- Tez No: 281846
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SULTAN ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Menarş, menstrüasyon, menstrüasyon hijyeni, Menarche, menstruation, menstrual hygiene
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çalışma, üniversite öğrencilerinin menstrüasyona yönelik bilgileri, tutumları, davranışları ve etkileyen etmenleri incelemek amacıyla yapılmıştır.Çalışma, tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi' nde eğitim gören 1. ve 4. sınıf kız öğrencileri araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Bu öğrenciler rastgele seçilmiştir.Örnekleme alınan toplam öğrenci sayısı 200'dür. Veriler literatür doğrultusunda geliştirilen 55 sorudan oluşan anket formu ile toplanmıştır. Anket formu öğrencilere okulda dağıtılarak, yanıtlandırıldıktan sonra geri alınmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS programında, Ki-Kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir.Çalışma kapsamına alınan kız öğrencilerin yaş ortalaması 21.2 ± 2.4'dür. Menarş yaş ortalamaları 13.2 ± 1.3'dür. Öğrencilerin %75'inin menstrüasyona yönelik bilgi aldığı, % 25'inin bilgi almadığı saptanmıştır. Bilgilerin kendilerine yeterli olup olmadığı sorulduğunda % 68'i yeterli bulmuştur. Öğrencilerin % 16'sı menstrüasyonun tanımını yapabilmiştir. Menstrüasyon döneminde öğrencilerin % 31'inin daha seyrek banyo yaptığı, % 4'ünün hiç banyo yapmadığı, % 25'inin menstrüasyon döneminde perinesini arkadan öne temizlediği, %2'sinin temizlemediği, % 9'unun ise menstrüasyon döneminde perine bakımının nasıl yapılması gerektiğini bilmediği saptanmıştır. Bu sonuçlara göre, öğrencilerin menstrüasyon bilgilerinin ve hijyenine ilişkin uygulamalarının yetersiz olduğu ve bu durumun enfeksiyon açısından risk oluşturduğu söylenebilir. Sonuç olarak öğrencilerin menstrüasyon konusunda bilgi eksikliği vardır ve bu konuda okullarda ve ailede eğitim verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Study is conducted to observe university student?s knowledge, attitude and behavior towards menstruation and its effecting elements.Study planned as descriptive. It is among Cukurova University Faculty of Engineering-Architecture, Faculty of Divinity and Faculty of Fine Arts first and fourth grade students. Students are selected randomly.200 students are used for the study. Data is developed from 55 survey questions. Survey is distributed to students in school and collected back right after forms are completed. Data collected than evaluated in SPSS program by using Ki-Kare test.Avarage age for students are 21.2 ± 2.4. Menarche ages are 13.2 ± 1.3. 75 % of the students obtained information on menstruation and 25% didn?t. When they were asked if this information was sufficient 68 % replied that it was. Final report indicates no one had the right description, yet 16 % had partial description. It was also identified that 31 % takes less showers, 4 % doesn?t shower during this period and they do not clean the right way. 25 % cleans from back to forward, 2 % doesn?t clean, and 10 % didn?t know that they had to clean. Above results show that students knowledge menstruation knowledges and hygine is insufficient and this creates risk for an infection. We can state that education on this subject must be provided by parents as well as the schools.