Üniversite öğrencilerinde premenstural sendrom görülme durumu ve başetme yöntemlerinin incelenmesi
The situation of keing seen pre-menstrual syndrome in college students and examination of coping with methods
  1. Tez No: 248549
  2. Yazar: SEVİNÇ KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN PASİNLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Premenstrual sendrom, bas etme yöntemleri, üniversiteöğrencileri, Premenstrual syndrome, coping with methods, college students
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu arastırma tanımlayıcı nitelikte bir çalısma olup genç kızların premenstrualsendrom belirtilerini yasama durumunu ve bu durumla bas etmek için hangi yöntemlerebasvurduklarını belirlemek amacı ile yapılmıstır.Arastırma Aralık 2008-0cak 2009 tarihleri arasında Erzincan Üniversitesi 'nin ilmerkezinde yer alan ve eğitimi sağlıkla ilgili olmayan Fakülte ve Yüksekokullarındayapılmıstır. Arastırmanın evrenini, ilgili birimlerde okuyan, menstruasyon gören ve evliolmayan 1853 kız öğrenci olusturmaktadır. Güç analizi yapılarak örneklem sayısı 323olarak belirlenmistir. Verilerin toplanmasında“Kisisel Bilgi Formu”,“PremenstrualSendrom Ölçeği (PMSÖ)”ve“Premenstrual Sendrom ile Basetme Yöntemleri Formu”kullanılmıstır .Yapılan arastırmada; öğrencilerin %79.9' unda premenstrual sendrom tespitedilmistir. Öğrencilerin %44.3' ünün 19-20 yas grubunda ve yas ortalamalarının20.3±1.6 olduğu, %46.1' inin birinci sınıf olduğu bulunmustur. Öğrencilerde görülenPremenstrual sendrom semptomlarının dağılımı: %76.5' inde yorgunluk ve %67.2' sindesinirlilik, % 78.6' sında ağrı, %67.8' inde istahta değisme, %38.4' ünde uyku sorunuolduğu saptanmıstır. Öğrencilerin PMS ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalamasının120.8 ±35.0 olduğu belirlenmistir. Öğrencilerin ölçek alt boyutlarından aldıkları puanortalamaları: Depresif duygudurum 19.6±6.8, anksiyete 14.4 ±5.7 ve yorgunluk18.9±6.2 olarak bulunmustur. Öğrencilerin %13.9'unun ağrı durumu ile bas edemediği,%47.1' inin ağrı kesici alarak bas ettiği belirlenmistir.VIISonuç olarak; üniversite öğrencilerinde PMS görülme oranı oldukça yüksektir.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive one, and was carried out with the aim ofdetermining the situation of seen premenstrual syndrome remarks of young girls andfind out that wich methods they applied for coping with these situations.The study was carried out in faculties and higher schools, the educations ofwhich are not related to the health and situated in city center of Erzincan Universitybetween the dates December 2008 and January 2009. The context of the study consistedof 1853 girl students attending to mentioned faculties and higher schools and unmarriedand having menstruation. By applying power analysis, the number of sampling wasdetermined as 323. In the collection Personal Information Form, PremenstrualSyndrome Scale (PMSS) , and Coping With Methods with Premenstrual Syndrom Scalewere used.In the study carried, premenstrual syndrom was detected in 79.9% of thestudents. It was fount out that 44.3% of the students are in 19-20 age group, and averageages was 20.3±1.6 year, and that 46.1% of the students was in the junior class. Thedistribution of premenstrual syndrome seen in the students: tiredness is 76.5% of thestudents, and nervousness in 67.2% of the them, and pain in 78.6% of students,changing in appetite is in 67.8% of them, insomnia is in 38.4% of the students. ?t wasdetected that students? PMS scale average was 120.8±35.0. Students? PMS sub-scalescore averages: Depressesive feeling-situation was 19.6±6.8, and anxiety was 14.4±5.7,and tiredness was 18.9±6.2. It was concluded that 13.9% of the students couldn?tIXcoping with the pain situation, and that 47.1% of the students coping with the pain byanalgesic.In conclusion; the rate of being seen PMS in college students was very high.