Prematür telarşın oluşumunda plazma kisspeptin düzeyinin rolü
The role of plasma kisspeptin leves development of the premature telarche
  1. Tez No: 281872
  2. Yazar: DİLEK ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEHAN AKINCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematür telarş, Kisspeptin, Premature telarche, Kisspeptin
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Prematür telarş (PT) diğer sekonder cins karakterleri olmadan izole meme gelişimine verilen isimdir. İlk 2 yaşta görülme sıklığı zirve yapmakla birlikte sekiz yaşından önce herhangi bir dönemde de gözlenebilir. PT'nin etiyolojisinde pek çok faktör vardır, nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Etiyolojik olarak meme dokusunun östrojene artmış duyarlılığı eksojen östrojen kaynakları, annede erken menarş yaşı, hipotalamo-hipofizer gonadal eksenin (HHG) geçici uyarılması gibi mekanizmalar sorumlu tutulmaktadır. Kisspeptin'in normal puberte üzerine hipotalamus üzerinden etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı prematür telarş olgularında, kisspeptinin rolünün olup olmadığını belirlemektir.Çalışmaya 2-8 yaş arası çocuklar seçildi. Olgular prematür telarş (n=20), ve kontrol grubundan (n=20) oluşturuldu. Başvuruda hasta ve kontrol grubundan bazal hormon (LH, FSH, CHBG E2, prolaktin) değerleri kaydedildi. Serum LH, FSH, CHBG,E2, prolaktin düzeyleri kemilüminesan mikropartikül enzim immünolojik test ?immuno chemiluminescent microparticle assay? (ICMA) yöntemi ile ölçüldü. Sabah aç karnına alınan kan örneklerinden kisspeptin düzeyleri ELİSA yöntemiyle ölçüldü. PT grubu ile kontrol grubu kıyaslandığında olguların plazma kisspeptin düzeyleri kontrol grubuna göre belirgin yüksekti (sırasıyla 2,96±1,21 ng/ml 1,19±0,41ng/ml p=0,001). Bazal LH değeri 0,3 mIU/ml `nin (ICMA) altında, LHRH testinde LH pik değeri 5 mIU/ml `nin altında olan, kemik yaşı/takvim yaşı oranı 1 in altında olan hızlı boy uzaması olmayan hastalar prematür telarş olarak değerlendirildi.Çalışmamızda da PT olgularında kontrollere göre kisspeptin düzeylerinin yüksek bulunması PT'nin HHG aksının geçici aktive olması sonucu ortaya çıktığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
PT is the name of isolated breast development without secondary sexual characteristics. It peaks in the first 2 years of life but it may occur in any period of life. Today, it is suggested that improved socio-economic and nutritional conditions in parallel with the normal age of puberty onset shifted earlier. There are too many factors in aetiology of PT. The reason of PT remains unclear. Aetiologically, mechanisms such as exogenous estrogen sources, elevated estrogen sensitivity of breast tissue, early menarche age of mother, temporary stimulation of hypotalamus-pituitary gland axis suggested. We know that kisspeptin has a direct effect on hypothalamus in normal puberty. The purpose of this study is, if there is a role of kisspeptin in premature telarche.The children between the ages of 2-8 were enrolled in our study. Cases were composed as premature telarche (n=20) and control groups. Basal hormone levels (LH, FSH, SHBG, E2 and prolactin) were recorded in both patient and control groups. Plasma LH, FSH, SHBG E2 and prolactin levels were measured by ?immunochemiluminescent microparticle assay? (ICMA) technique. Kisspeptin levels were measured with ELISA method which the blood samples were taken while hungry. In our cases plasma kisspeptin levels were markedly increased when compare with control group in premature telarche (respectively 2.96±1.21 ng/ml 1.19±0.41ng/ml p=0.000). Patients with basal LH levels under 0,3 mIU/ml (ICMA), LH peak levels under 5mIU/ml in LHRH test, bone age/ chronological age rates under 1 and who don?t have rapidly length prolongation evaluated as premature telarche.In our study, high levels of kisspeptin was found in patients compared with control group suggest that PT might occur as a result of temporary activation of HPG axis.