Çocukların algıladıkları ebeveyn tutumlarının sigara algıları üzerine etkisinin incelenmesi
The effects of perceived perantal attitudes of the children on the his/her smoking perception
  1. Tez No: 281956
  2. Yazar: SENİHA KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. CANDAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara yarar ve zarar algısı, ebeveyn tutumları, karar denge ölçeği, adölesan, sigara, Smoking pros and cons, parent attitudes, desicional balance scale, adolescent, smoking
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı çocukların algıladıkları ebeveyn tutumlarının sigara algıları üzerine etkisini incelemektir.Yöntem: Çalışma İzmir İli Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilköğretim okulları arasından olasılıklı örneklem yöntemlerinden tabakalı örneklem yöntemine göre üst, orta ve alt sosyoekonomik gruptan basit tesadüfi yöntemle seçilen Bornova Kars Halil Atilla, Esentepe ve Menderes Gazi ilköğretim okullarında yapılmıştır. Veriler Bornova Kars Halil Atilla ilköğretim okulundan 100 öğrenciden, Esentepe İlköğretim okulundan 83 öğrenciden, Menderes Gazi İlköğretim okulundan 67 öğrenciden toplanmıştır. Örneklemi 250 ilköğretim 6,7 ve 8. sınıf öğrencisi oluşturmuştur.Bulgular: Çalışmaya katılan 250 öğrencinin 117'si erkek, 133'ü kızdır. Kızların yaş ortalaması 13.1 + 0.98, erkeklerin yaş ortalaması 13.3 + 0.88'dir. Ailelerin %13.6'sı düşük, %79.4'ü orta ve %7.0'ı yüksek gelire sahiptir. Annelerin %30.1'i, babaların%53.6'sı sigara kullanmaktadır. Çalışmaya katılan öğrencilerin yakın arkadaşlarının %15.0'i sigara kullanmaktadır. Çocukların ebeveyn tutumlarına göre Karar Denge Ölçeği yarar puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu saptanmıştır (F= 3.172, p= .025). Çocukların ebeveyn tutumlarına göre KDÖ zarar (p= .698) alt boyutu puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır.Sonuç: Ebeveyn tutumları çocukların sigaraya yönelik yarar algılarını etkilerken, zarar algılarını etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to examine the effect on children's parental attitudes towards perceptions of smoking.Method: This study was performed the three primary school in Izmir Province National Education Directorate that selected randomly by three socio-economic status: Bornova Kars Halil Atilla, Esentepe ve Menderes Gazi ilköğretim okulu. Data were collected from 100 children in Kars Halil Atilla, 83 children from Esentepe and 67 children from Menderes Gazi primary school. Total sample was consist of 250 children from 6, 7 and 8 grade.Results: 117 children of 250 were boy and 133 children of 250 were girl. Girls and boys age mean respectively were 13.1 + 0.98 and 13.3 + 0.88. 13.6 % of families has low incame, 79.4% of them middle and 7.0% of them high incame. 30.1% of mother and 53.6 % of father were smoking. 15.0% of the students close friends were smoking. There was statistically significant difference among the Desicional Balance Scale Pros means score according to parent attitudes (F=3.172, p= .025). There wasn?t statistically significant difference among the Desicional Balance Scale Cons means score according to parent attitudes (p= .698).Conclusion: Parental attitudes affects the children smoking pros perception, did not affect perceptions of cons.