Ortaokul öğrencilerinin algıladıkları anne-baba tutumlarının, benlik saygısı ve öğrenilmiş çaresizlik ile ilişkisi
The relatonship between the secondary school students'perceived parental attitides and self-esteem and learned helplessness
  1. Tez No: 375401
  2. Yazar: YUNUS YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVAL ERDEN İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne-baba tutumları, benlik saygısı, öğrenilmiş çaresizlik, kişilik, Parent Attitudes, self-esteem, learned helplessness, personality
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Çocukların gelişim sürecinde ilişki kurduğu kişilerin büyük bir önemi vardır. Anne-babalar, tutum ve davranışları ile çocuklarının en önemli rol modelleri ve bilgi kaynaklarıdır. Bu nedenle ebeveynlerin tutumları, davranışları ve kullandıkları yöntemler çocukların kişiliklerinin oluşmasında, olumlu sosyal ilişkiler kurmasında ve toplum içerisinde sağlıklı bir birey olarak yer almasında belirleyici bir husustur. Anne-baba tutumları çocukların kişilik gelişimleri çok boyutlu etkilemektedir. Çocukların birçok kişilik özelliği direk veya dolaylı olarak aile ilişkileri ve anne-baba tutumları ile ilişkilidir. Bu ilişki literatürde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. İncelenen araştırmalarda ebeveyn tutumlarının çocukların benlik saygıları ve öğrenilmiş çaresizlik düzeyleri ile önemli ilişkileri olduğu görülmektedir. Genel olarak, demokratik ebeveyn tutumlarıyla büyüyen çocukların benlik saygılarının yüksek, öğrenilmiş çaresizliklerinin düşük olduğu araştırmalarda görülmektedir. Araştırmanın evrenini İstanbul il sınırları içindeki tüm devlet ve özel okullar oluşturmaktadır. Örneklem grubunu altı okul oluşturmaktadır. Araştırma uygulaması 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılın ikinci yarısında gerçekleştirilmiş ve 600?ü aşkın katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırmada öğrencilerin algıladıkları anne-baba tutumları ile öğrencilerin benlik saygısı ve öğrenilmiş çaresizlik düzeyleri arasında önemli ilişkiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The people with whom children establish relationship is of great importance in the process of children?s development. With their attitudes and behaviors, parents are the most important role models and information sources of their children. Therefore, parents? attitudes, behaviors and methods they use are decisive points in formation of children?s personality, establishing positive social relationships and appear as healthy individuals in society. Parental attitudes affect children?s development of personality multi-dimensionally. Many personality traits are directly or indirectly related with family relationships and parental attitudes. This relationship emerges often in the litareture. In the studies researched, it is seen that there are important relationships with parental attitudes, children?s levels of self-esteem and learned helplessness. In general, it is concluded that self-esteem levels of the the children growing with democratic parental attitudes are high, and learned helplessness levels are low. Populationf of the study consists of all public and privates schools within the boundaries of the city of Istanbul. Six schools constitutes sample group of the study. The research was carried out in the second half of the 2012-2013 Acedemic year and reached more than 600 participants . At the research, significant relationships were found between perceived parental attitudes and the levels of self-esteem and learned helplessness of the students.