Anjiojenik faktörlerden vitamin D, soluble endoglin (sEng), soluble fms-like tyrosine kinase 1 (sFlt-1) ve vasküler endotelyal growth faktör (VEGF)'ün preeklampsi patofizyolojisindeki rollerinin araştırılıması
Assessing the role of serum levels of vitamin D, soluble endoglin (sEng), soluble fms-like tyrosine 1 (sFlt-1), vascular endothelial growth factor (VEGF) which are factors related with angiogenesis in pathophysiology of preeclampsia
  1. Tez No: 281986
  2. Yazar: NUMAN ÇİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERTİHAN KURDOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeclampsia, soluble endoglin, soluble fms-like tyrosine kinase 1, vasküler endotelyal büyüme faktörü, anjiogenez, vitamin D, Preeclampsia, soluble endoglin, soluble fms-like tyrosine kinase 1, vascular endothelial growth factor, angiogenesis, vitamin D
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Anjiogenezde rolü olan proanjiojenik faktörlerden serum vitamin D ve vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) ile antianjiojenik faktörlerden soluble endoglin (sEng) ve soluble fms-like tyrosine kinase 1 (sFlt-1)'ün geç başlangıçlı preeklampsi tanısı ve şiddetinin değerlendirilmesindeki rollerini araştırmak.Yöntem: Aralık 2007 ile Temmuz 2009 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde son adet tarihine göre veya ultrasonografik fetal biyometrik ölçümlerine göre 32 hafta ve üzeri gebeliği tespit edilen ve preeklampsi tanısı konulan 40 olgu (geç başlangıçlı preeklamptik gebe grubu) ile benzer yaş ve gebelik haftasında sağlıklı 40 gebe (kontrol grubu) çalışmaya dahil edilmiştir. Her iki gruptaki olguların, sistolik ve diastolik kan basınçları ile spot ve 24 saatlik idrarda protein, hemogram, serum üre, kreatinin, karaciğer fonksiyon testleri (AST, ALT), LDH, vitamin D3, 25(OH) vitamin D3, 1,25(OH)2 vitamin D3, soluble endoglin (sEng), soluble fms-like tyrosine kinase 1 (sFlt-1) ve vasküler endotelyal growth factor (VEGF) değerleri ve doğan bebeklerin 1. ve 5. dakika APGAR skorları ile doğum ağırlıkları ölçülerek birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca bakılan parametreler arasında bir ilişki olup olmadığı da değerlendirilmiştir.Bulgular: Geç başlangıçlı preeklamptik gebe grubu ve kontrol grubunda ortalama gebelik haftaları sırasıyla 35.18 ± 2.97 ve 35.28 ± 3.02 olarak bulunmuştur. Her iki grup arasında yaş, gravida, parite, gebelik haftası, vitamin D3, 25(OH) vitamin D3, 1,25(OH)2 vitamin D3, VEGF değerleri ve bebek doğum ağırlıkları bakımından istatistiki olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). Kontrol grubu ile kıyaslandığında geç başlangıçlı preeklamptik gebe grubunda sistolik ve diastolik kan basınçları ile spot ve 24 saatlik idrarda protein miktarı, beyaz kan küresi, hemoglobin, serum üre, kreatinin, AST, ALT, LDH, sEng ve sFlt-1 düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek; trombosit ile 1. ve 5. dakika APGAR skorları ise daha düşük bulunmuştur (p0.05).Sonuç: Geç başlangıçlı preeklampsi tanısında antianjiojenik faktörlerden hem sEng, hem de sFlt-1'in değeri yüksek iken; tanı alan olgulardaki hastalık şiddetinin değerlendirilmesinde sadece sEng faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aim to investigate the role of serum levels of vitamin D, soluble endoglin (seng), soluble fms-like tyrosine kinase 1 (sFlt-1), vascular endothelial growth factor (VEGF), that are involved in angiogenesis, in the diagnosis of late onset preeclampsia and evaluation of disease severity.Method: The 40 cases detected by date of last menstrual period or ultrasonographic fetal biometric measurements to be in the 32 th or above gestational weeks and diagnosed with preeclampsia (late-onset preeclampsia in pregnant group) were included in the study together with 40 healthy pregnant women (control group) of similar age and gestational age. between december 2007 and July 2009 at Yuzuncu Yıl University Research and Practice Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology.Systolic and diastolic blood pressures, the spot and 24-hour urine protein, full blood count, serum urea, creatinine, liver function tests (AST, ALT), LDH, vitamin D3, 25 (OH) vitamin D3, 1,25 (OH) 2 vitamin D3, soluble endoglin (seng), soluble fms-like tyrosine kinase 1 (sFlt-1) and vascular endothelial growth factor (VEGF) levels and Apgar scores at 1 and 5 minutes and birth weights of newborn babies have been compared with each other for patients in both groups, Furthermore it was examined whether there was a relationship between parameters.Results: The average gestational age was found to be 35.18 ± 2.97 and 35.28 ± 3.02 in pregnant group with late-onset preeclampsia and in the control group respectively. A statistically significant difference were not detected in terms of age, gravidity, parity, gestational age, vitamin D3, 25 (OH) vitamin D3, 1,25 (OH) 2 vitamin D3, expression of VEGF and infant birth weights between the two groups (p> 0.05).In pregnant group with late-onset preeclampsia systolic and diastolic blood pressures ,the spot and 24-hour urine protein content, white blood cells , hemoglobin, serum urea, creatinine, AST, ALT, LDH, the sFlt-1 and sEng levels were significantly higher but platelets and, 1 - 5 minutes Apgar scores were significantly lower when compared with the control group (p 0.05).Conclusion: While both antiangiogenic factors of sEng and sFlt-1 are important for the diagnosis of late-onset preeclampsia only sEng. may be useful for evaluation of the disease severity in diagnosed cases