Disfajili hastalarda Eozinofilik Özofajit görülme sıklığı
Prevelance of Eosinophilic Esophagitis in adult patients with dysphagia
  1. Tez No: 282117
  2. Yazar: AYFER UGIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Kulak Burun ve Boğaz, Gastroenterology, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Eozinofilik özofajt, disfaji, prevelans, Eosinophilic esophagitis, dysphagia, prevelance
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Eozinofilik özofajit, özofagus mukozasında eozinofilden zengin inflamasyon ve özofagiyal disfonksiyona bağlı semptomlarla seyreden, antijen ve immun yanıt ilişkili kronik bir klinikopatolojik hastalıktır. Son yıllarda disfajinin önemli nedenlerinden biri olarak değerlendirilmektedir.Bu çalışmada disfajisi olan erişkin hastalarda eozinofilik özofajit görülme sıklığının araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmaya 01.06.2010-01.06.2011 tarihleri arasında disfaji ile Gazi Üniversitesi Hastanesi gastroenteroloji polikliniğine başvurmuş, özofagiyal manometride önemli motor fonksiyon bozukluğu bulunmayan ve üst gastrointestinal endoskopi sırasında özofagus proksimal-orta kesimden biyopsi alınmış 18-80 yaş arası 55 hasta dahil edildi. Bu tür hastalara ait verilerin sistemli olarak kaydedildiği gastroenteroloji polikliniği kayıtları kullanılarak demografik ve klinik verilere ulaşıldı.Biyopsilerin tamamı deneyimli bir patolog tarafından yeniden değerlendirildi. Eozinofilik özofajit için gerekli eozinofil sayısı en az bir büyütme alanında ? 15 eozinofil/hpf kabul edildi. Mide ve varsa duodenum biyopsileri ayrıca değerlendirildi.Hastaların yalnızca birinde eozinofil sayısı EÖ tanı kriterini karşıladı. Biyopsisinde bir büyütme alanında 85 eozinofil sayılan bu hastada mikroapse, degranüle eozinofil varlığı, bazal hücre hiperplazisi, papillalarda uzama ve nekrotik epitelyum gibi EÖ'in histopatolojik bulguları saptandı. Ancak mide biyopsisinde yoğun eozinofil infiltrasyonu (>150 eozinofil/hpf) olduğu için hastaya eozinofilik gastrit tanısı kondu.Çalışmamıza alınan 55 disfajili hastamızın hiçbirinde eozinofilik özofajit saptanmamış, birinde (%1,8) eozinofilik gastrit saptanmıştır. Dört hastada (%7,2) özofagiyal eozinofili saptanmıştır. Bu 4 hastada özofagiyal eozinofilinin semptom ve histolojik bulgulara göre reflü özofajitine bağlı olduğu düşünülmüştür.Sonuç olarak olgu sayısı yeterli düzeyde olmasa da ülkemizde eozinofilik özofajitin disfajili erişkin hastalar arasında yaygın bir neden olmadığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Eosinophilic esophagitis is a chronic, immun-antigen mediated clinicopathologic disease characterized with symptoms of esophageal dysfunction and eosinophil predominant inflammation in esophageal mucosa. Recently, it has been suggested as a noteworthy underlying reason for dysphagia.In this study, we aimed to evaluate the prevelance of eosinophilic esophagitis in adult patients with dysphagia.In this retrospective study, clinical characteristics of 55 patients (age range 18-80 years) who had been investigated for dysphagia between June 2010 to June 2011 in Gastroenterology department of Gazi University were evaluated. All of patients had no major esophageal motor dysfunction on esophageal manometry and had esophageal biopsies taken from mid-proximal esophageus.We retrieved the demographic and clinic data of patients from the archives of the gastroenterology clinic and motility laboratory.All existing biopsies were reviewed by an experienced pathologist who blinded to the clinical and endoscopic data of the patients.We considered a cut-off number ? 15 eosinophils in at least one high power field (hpf,x400) as a diagnostic criteria for eosinophilic esophagitis. Gastric and duodenal biopsies were assessed to rule out the presence of eosinophilic gastroenteritis.There was histopathologic signs of eosinophilic esophagitis as eosinophilic microabscesses, eosinophilic degranulation, basal zone hyperplasia, lamina propria papillae elongation, necrotic epithelium in one patient and her maximal eosinophil count is 85/hpf. Altough this patient?s esophagial biopsy met the criteria of eosinophilic esophagitis, her gastric biopsy contained dense eosinophil infiltration (>150/hpf). Therefore this patient was diagnosed as eosinophilic gastritis.Non of 55 patients included in this study were found to have eosinophilic esophagitis. One patient (%1,8) had eosinophilic gastritis and 4 patients (%7,2) had esophageal eosinophilia. The diagnosis of these four patients was considered as reflux esophagitis by their symptoms and histopathologic signs.In conclusion, despite the number of patients in present study is relatively small for a prevelance determination study, it seems that, eosinophilic esophagitis is not a frequent reason for dysphagia in our country.