Nörojenik disfajili hastalarda disfaji şiddeti ile derin servikal fleksör kas kuvveti ve fonksiyonel bağımsızlık düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between dysphagia severity and deep cervical flexor muscle strength and functional independence in patients with neurogenic dysphagia
  1. Tez No: 653307
  2. Yazar: SENA NUR BEGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN SEREL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Nöroloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: dysphagia, posture, neck muscles, functional independence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörolojik Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Fizyoterapistliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma; nörojenik disfajili hastalarda disfaji şiddeti ile derin servikal fleksör (DSF) kas kuvveti ve fonksiyonel bağımsızlık düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya yaş ortalaması 53,05±10,27 yıl olan nörolojik hastalık tanısına sahip 21 hasta dahil edildi. Demografik bilgileri alınan hastalar yutma fonksiyonu, postür, DSF kas kuvvet ve enduransı ve fonksiyonel bağımsızlık açısından değerlendirildi. Disfaji şiddeti için Modifiye Baryum Yutma Çalışması sonucuna göre puanlanan Penetrasyon Aspirasyon Skalası sonuçları kullanıldı. Postür değerlendirmesinde New York Postür Skalası ve baş anterior tilt ölçümü, DSF kas kuvveti değerlendirmesinde kranio servikal fleksiyon testi, DSF endurans değerlendirmesinde kranio servikal endurans testi, fonksiyonel bağımsızlık düzeyi değerlendirmesinde zamanlı kalk ve yürü testi (TUG) ve fonksiyonel bağımsızlık ölçeği (FIM) kullanıldı. Disfaji şiddeti ile New York Postür Skalası ve baş anterior tilti arasında ilişki bulunmadı (p>0,05). Disfaji şiddeti ile DSF aktivasyon puanı ve performans indeksi arasında orta düzeyde ilişki olduğu belirlendi (r=-0,57, p=0,01; r=-0,54, p=0,01; sırasıyla). Disfaji şiddeti ile DSF enduransı arasında ilişki bulunmadı (p= 0,30). Disfaji şiddeti ile TUG ve FIM bilişsel puanları arasında ilişki bulunmazken (p>0,05), FIM toplam ve motor puanları arasında orta düzeyde ilişki bulundu (r=-0,61, p=0,00; r=-0,57, p=0,01; sırasıyla). Sonuç olarak; nörojenik disfajili hastalarda disfaji şiddeti ile DSF kas kuvveti ve fonksiyonel bağımsızlık düzeyleri arasında ilişki olduğu saptandı. Çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda nörojenik disfajisi olan hastalarda DSF kas kuvveti ve fonksiyonel bağımsızlığın göz önüne bulundurulması gereken faktörler olduğu, nörojenik disfaji değerlendirme ve tedavisinde bütüncül bir yaklaşım izlenmesi gerektiği sonuçlarına varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between dysphagia severity and deep cervical flexor (DCF) muscle strength and functional independence in patients with neurogenic dysphagia. Twenty-one patients with a diagnosis of neurological disease with a mean age of 53.05±10.27 years were included in the study. Patients whose demographic information was obtained were evaluated in terms of swallowing function, posture, DSF muscle strength and endurance, and functional independence. Penetration Aspiration Scale results which was scored according to the Modified Barium Swallowing Study were used for dysphagia severity. New York Posture Scale and head anterior tilt measurement for posture evaluation, cranio cervical flexion test for evaluation of DCF muscle strength, cranio cervical endurance test for evaluation of DCF endurance, timed up and go test (TUG) and functional independence scale (FIM) for evaluation of functional independence level were used. There was no corelation between dysphagia severity and New York Posture Scale and anterior tilt of the head (p>0,05). A significant moderate correlation was found between dysphagia severity and DSF activation score and performance index (r=- 0,57, p=0,01; r=-0,54, p=0,01; respectively). There was no correlation between dysphagia severity and DCF endurance (p= 0,30). While there was no correlation between dysphagia severity and TUG and FIM cognitive scores (p>0,05), a significant moderate correlation was found between FIM total and motor scores (r=- 0,61, p=0,00; r=-0,57, p=0,01; respectively). As a result, it was found that there was a relationship between dysphagia severity and DSF muscle strength and functional independence levels in patients with neurogenic dysphagia. According to the results, it was concluded that DSF muscle strength and functional independence are factors that should be considered in patients with neurogenic dysphagia, and holistic approaches are required in the evaluation and treatment of neurogenic dysphagia.