Sural nöral ada flebi prefabrikasyonunda doku genişleticisi kullanılarak donör saha morbiditesinin azaltılması
The use of tissue expander for decreasing donor site morbidity in sural neural island prefabricated flap
- Tez No: 282153
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNÇ ŞAFAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Sural nöral ada flebi, Doku genişleticisi, Cerrahi geciktirme, Sural neural island flap, Tissue expander, Delay
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada Sural nöral ada flebinin donör saha morbiditesinin azaltılması amacıyla doku genişletici kullanılması planlandı.. Çalışmaya 12 hasta dahil edilmiş ve hastalar iki grupta incelenmiştir. Birinci gruba dahil edilen 6 hasta, 2005 - 2008 yılları arasında kliniğimizde ameliyat edilmiş ve dosyaları taranarak bilgilerine ulaşılmıştır. Bu gruptaki hastaların ortalama yaşı 45.16 olup, dördü erkek ikisi kadındır. Bu grupta cerrahi prosedürün ilk seansında, cerrahi geciktirme için hazırlanan flebin altına doku genişleticisi yerleştirilmeyip, cerrahi prosedürün ikinci aşamasında flep donör sahası greft ile kapatılmıştır. İkinci gruba dahil edilen ve 2008-2011 yılları arasında ameliyat edilen 6 hastanın ortalama yaşı 56.33 olup dördü erkek ikisi kadındır. Bu gruptaki hastalarda cerrahi prosedürün geciktirme yapılan ilk seansında, hazırlanan flebin altına 600 ml' lik doku genişleticisi yerleştirimiş, cerrahi prosedürün ikinci seansında genişletilen deri adası defekte taşındıktan sonra flebin donör sahası deri greftine ihtiyaç duyulmadan primer olarak kapatılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre Sural nöral ada flebinin, distal 1/3 bacak bölgesi rekonstrüksiyonunda güvenle kullanılabilecegi ve 6x6 - 9x10 cm (ortalama 8.0x8.66 cm) boyutlarında kaldırılan flebin donör sahasının 600 ml' lik doku genişleticisi kullanılarak primer kapatılabileceği gösterilmiştir
Özet (Çeviri)
In this study, the use of tissue expander was planned for reduction of the donor site morbidity in the patients who were treated with Sural neural island flap. A clinical study on 12 patients was planned and the patients were separated into two groups. The first group included 6 patients which were operated between 2005 - 2008. The charts of patients were evaluated retrospectively. The mean age of these patients was 45.16. Four of them were male and two were female. At the first stage of the surgical procedure, the flap was prepared for delay without insertion of tissue expander. At the second stage of surgical procedure, donor site of flap was grafted with split thickness skin graft. The second group included 6 patients who were operated between 2008 - 2011. The mean age of these patients was 56.33. Four of them were male and two were female. At the first stage of the surgical procedure the flap was prepared for delay with insertion of 600 ml tissue expander. At the second stage of surgical procedure, expanded tissue was transferred to the defect and the donor site of flap was closed primarily without use of the skin graft. According to the results of this study, Sural neural island flap is safe for the reconstruction of the lower 1/3 limb tissue defects. Also donor site of flaps raised in dimensions of 6x6- 9x10 cm (mean 8.0x8.66 cm) can be closed primarily by means of using 600 ml tissue expander.