KOAH'ta akut atağa neden olan enfeksiyon ajanları, prokalsitonin ile CRP'nin etiyoloji, tedavi ve prognozu belirlemedeki rolü
Infectious agents in acute exacerbations of COPD, and the role of procalcitonin and CRP in predicting etiology, treatment and prognosis
  1. Tez No: 282165
  2. Yazar: ÖZLEM CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN UÇGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH akut atak, prokalsitonin, C-reaktif protein, KOAH akut atak, Prokalsitonin, CRP
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmaya 18.02.2009-15.03.2011 tarihleri arasında polikliniğimize ve fakültemiz acil servisine başvuran KOAH akut atak tanılı hastalardan hastaneye yatırılarak takip edilen 60 hasta alındı. KOAH tanısı GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) rehberine göre, atak tanı ve şiddetinin belirlenmesi Anthonisen kriterlerine göre yapıldı. 1 hasta aktif tüberküloz saptanması ve 1 hasta da stabil dönemdeki kontrolde FEV1/FVC oranının %70'in üzerinde saptanması nedeniyle çalışmadan çıkarıldı. Hastaların 4'ü kadın (%7), 54'ü (%93) erkekti. Yaş ortalaması 68.1±10.1 idi. Akut atak etiyolojisini belirlemek için; balgam ve bronş lavajı örneklerinde gram, ARB bakteri ve TB külürü, serum C. pneumoniae, M. pneumoniae antikorları, nazofarengeal sürüntüde solunum virüsleri antigenleri çalışıldı. İlk gün ve 1 ay sonraki stabil dönemde serum CRP ve PCT'ni çalışıldı. Hastalar atak şiddetine göre 3 gruba, PCT seviyesine göre (0.2 ng/dl altında ve 0.2 ng/dl üstünde ) ve KOAH'ın ağırlığı açısından da (çok ağır KOAH ve çok ağır olmayan KOAH) 2 gruba ayrıldı. 8 hastanın (%39) 16 balgam veya bronş lavajı örneğinde patogen bakteri üredi. En sık saptanan 3 bakteri; 3 (%19) örnekte MRSA, 3 (%19)'ünde P.auroginosa, 3 (%19)'ünde S. Maltophilia idi. PCT seviyesi yüksek olan grupta APACHE II skoru ve beyaz küre sayısı anlamlı derecede daha yüksekti. 6 (%10.5) hastada mortalite gelişti ve mortalite oranı PCT düzeyi yüksek olan grupta daha yüksekti. Sonuç olarak PCT ve CRP'nin atak etiyolojisini ve mikrobiyolojik etkenlerin ayırıcı tanısındaki rolü ve tedaviyi yönlendirmedeki etkinliğinin belirlenmesi için daha geniş hasta gruplarında yapılmış çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Sixty patients who admitted to our department and emergency department and hospitalised with the diagnosis of acute exacerbation of COPD were included in the study between 18 February 2009 and 15 March 2011. COPD diagnosis was made according to GOLD guidelines. Diagnosis and determination of the severity of exacerbations were based on the criteria of Anthonisen. Two patients were excluded from the study due to active pulmonary tuberculosis and normal pulmonary function test results in the stable period. Of the patients 4 (%7) were female and 54 (%93) were male. Mean age was 68.1±10.1. In this study aiming to determine microbiological agents involved in COPD acute exacerbations and investigate the roles of procalcitonin (PCT)and CRP in etiology, prognosis, and guiding the treatment, gram staining, cultures and serology were studied to determine the microbiological agents. For the roles of PCT and serum C-reactive protein (CRP) in determining the etiology, treatment and prognosis, serum CRP and PCT were studied on the first day of exacerbation and then in the stable period at first month. Patients were classified into 3 groups according to severity of exacerbation and into 2 groups according to PCT levels ( 0.2 ng/dl). Pathogen bacterial growth was positive in total 16 sputum and bronchial lavage samples from 8 (%39) patients. MRSA was found in 3 (%19) samples, P.auroginosa in 3 (%19), Stenotrophomonas maltophilia in 3 (%19). APACHE II and WBC counts were significantly high in high PCT group. Mortality rate was higher in high PCT group (13.3% vs. 2.5%) In conclusion, to determine the role of both CRP and PCT in the diagnosis, treatment and etiology of acute exacerbation of COPD, we need more study in large patients? groups.