Preterm yenidoğanlarda umbilikal kord kanı interferon-? ile uyarılabilen protein 10 (IP-10) düzeyinin klinik ve laboratuar parametreleri ile ilişkisi
Association between umblical cord interferon-? inducible protein 10 (IP-10) levels with clinical and labarotory parameters in premature newborns.
- Tez No: 282169
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ARİF AKŞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: prematürite, inflamasyon, perinatal morbidite, IP-10, IL-6, prematurity, inflammation, perinatal morbidity, IP-10, IL-6
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Preterm doğum perinatal morbidite ve mortalitenin en önemli nedeni olup, en sık intrauterin enfeksiyon ve inflamasyona bağlı gelişmektedir. İntrauterin inflamasyonun fetal etkilerini göstermede umbilikal kord kanı sitokin düzeylerinin ölçümü tanıda kullanılan yöntemlerdendir. Bu çalışmanın amacı kord kanı IP-10 düzeyinin preterm yenidoğanlarda morbidite, mortalite ve laboratuar parametreleri ile ilişkisini değerlendirmektir. Bu amaçla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde 37. gebelik haftasından küçük 85 bebek değerlendirmeye alınmıştır. Olguların antenatal öykülerinde; %36.5'inde erken membran rüptürü (EMR), %24.7'sinde preeklampsi, %15.3'ünde diyabet saptandı, %23.5'inde herhangi bir gebelik komplikasyonu yoktu. Çalışma grubuna alınan yenidoğanlardan kord kanı IL-6 düzeyleri 11 pg/ml'nin üzerinde olanlar, fetal inflamatuar yanıt sendromu (FIRS) olarak kabul edildi. Buna göre çalışma grubundaki yenidoğanların %43.5'i FIRS olarak değerlendirildi. Çalışma grubundaki olguların 20'sinde (%23.5) RDS, 8'inde (%9.4) BPD, 6'sında (%7) NEK, 8'inde (%9.4) İVK, 15'inde (%17.6) ROP, 7'sinde (%8.2) erken, 8'inde (%9.4) ise geç sepsis gelişti. EMR'li grupta kord kanı medyan IP-10 ve IL-6 düzeyi diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksek saptandı (234 pg/ml vs. 14.6 pg/ml, p0.05). Sonuç olarak, IP-10'un sistemik inflamasyonu tetikleyerek preterm doğum ile ilişkili olabileceği, bu nedenle prematüre bebeklerde inflamasyon varlığı ve derecesinin belirlenmesinde erken gösterge olarak kullanımının faydalı olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Preterm labour is the major cause of perinatal morbidity and mortality, is a common result of intrauterine infections and/or inflammation. Umbilical cord blood cytokine levels are used as predictors for potential intrauterine inflammation effects to fetus. The aim of this study was to evaluate potential relationship between umbilical cord IP-10 levels with labarotory parameters, morbidity and mortality in premature newborns. 85 newborns, gestational age 11 pg/ml and according to this criteria 43.5% of premature newborns have FIRS. In study group, 20 newborns have respiratory distress syndrome (23.5%), 8 have bronchopulmonary dysplasia (9.4%), 6 have necrotizing enterocolitis (7%), 8 have intraventricular hemorrhage (9.4%), 15 have various degree retinopathy (17.6%), 7 have early onset sepsis (8.2%), and 8 have late onset sepsis (9.4%). Cord IP-10 and IL-6 levels were significantly higher in PROM group than the others (234 pg/ml vs. 14.6 pg/ml, p0.05). In conclusion, IP-10 could be trigger for systemic inflammation resulting with preterm delivery. For this reason cord IP-10 levels could be used as an early predictor for the presence or severity of inflammation in premature newborns.