Elit ferdi ve takım sporcuların bazı temel biyomotorik ve fizyolojik özelliklerinin performans boyutu ile karşılaştırılması
Elite athletes in individual and team performance, size and to compare the physiological characteristics and some basic biomotoric.
- Tez No: 282257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ferdi, Takım, Biyomotorik, Fizyolojik
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın amacı, elit düzeydeki ferdi ve takım sporcuların bazı temel biyomotorik ve fizyolojik özelliklerinin performans boyutu ile karşılaştırılmasıdır.Araştırmaya Spor Bilimleri Bölümü'nde okuyan 50 Ferdi ve 50 Takım sporcusu gönüllü olarak katıldı. Araştırmaya katılan kadın sporcuların ortalama yaşları 20.2±1.2 yıl, boyları 1.6±0.1 m., vücut ağırlıkları 55.5±12.7 kg ve spor yaşları da 7.6±3.3 yıldı. Erkek sporcularında ortalama yaşları 21.5±2.4 yıl, vücut ağırlıkları 71.4±9.1 kg, boyları 1.7±0.1 m. ve spor yaşları da 9.5±3.6 dı. Araştırmada biyomotorik testler (kuvvet, sürat, esneklik) ve fizyolojik testlerden de dinlenik-maksimal kalp atım sayıları ve EKG testleri yapıldı. İstatistiki işlemler olarak tanımlayıcı ve gruplar arası independ t-test uygulandı.Kadın ferdi ve takım sporcuların değerlerinin karşılaştırmasında kadın sporcularrın Squat dikey sıçrama, 1RM Leg Press, 200 m. Maksimal nabız değerleri arasında önemli fark bulundu (p0.05). Erkek sporcularda ise Squat dikey sıçrama, bacak kuvveti, sırt kuvveti, 1 RM chest press, 1RM shoulder press, 1 RM Lat Pully, 1 RM Bench Press, Esneklik değerleri, 200 m. Maksimal nabız değerleri arasında önemli fark bulunurken (p0.05). EKG sol hipertrofi sıklığının karşılaştırılmasında önemli farklılıklar görüldü (p0.05).Elde edilen verilere dayalı olarak çalışmamızın sonucunda elit düzeyde ferdi ve takım sporlarını yapan erkek ve kadın sporculara yönelik ileride kullanılabilecek bir referans değerleri belirlendi. Performans skoru açısından fiziksel, fizyolojik, biyomotorik ve psiko-mental tüm değerlerin kombine değerlendirmesi ile hem yetenek seçimi boyutunda hem de gelişimleri takip etmek açısından ve araştırmamıza benzer diğer çalışmalara yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, elite-level athletes in individual and team performance, size and to compare the physiological characteristics and some basic biomotoric.Sports science research team studying Sportsman of 50 and 50 as India joined as a volunteer. The mean age of female athletes participated in the study 20.2 ±1.2 years, 1.6±0.1 m in length, body weight 55.5±12.7 kg and 7.6±3.3 years in age of sports. Female athletes mean age 21.5±2.4 years, body weight 71.4±9.1 kg, height 1.7±0.1 m. and sports in the age of 9.5±3.6 years. Biyomotorik study tests (strength, speed, flexibility) and physiological tests, the resting-maximal heart rate and ECG tests were performed. Statistical processing was performed as a descriptive and t-tests between groups independ.Women's individual and team athletes in the comparison of values of 1RM Leg squat vertical jump, Press, 200 m. Significant difference between the values of maximal heart rate (p0.05).