Ratlarda intratekal yolla kullanılan deksketoprofen trometamol uygulamasının antinosiseptif etkinliği
Antinociceptive efficacy of deksketoprofen trometamol application by using intrathecal way in rats
  1. Tez No: 282281
  2. Yazar: BİROL MUHAMMET ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SERHAT KOCAMANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Deksketoprofen trometamol, Postoperative pain, Rat, İntrathecal
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Postoperatif ağrı cerrahi travma ile başlayan, giderek azalan ve doku iyileşmesiyle sona eren akut patolojik bir olaydır. Postoperatif analjezide opiodlerin kullanılması birçok istenmeyen etkilere yol açar. Yapılmış çalışmalarda çeşitli siklooksijenaz inhibitörü ilaçların çok daha az dozlarda intratekal kullanımıyla analjezik etki sağlanırken, sistemik kullanımda gözüken yan etkilerin oluşmadığı belirtilmiştir. Biz çalışmamızda deksketoprofen trometamolün intratekal yoldan uygulayarak, perioperatif ve postoperatif dönemdeki analjezik etkinliğini araştırmayı amaçladık.Bu çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi tıbbi ve cerrahi araştırma merkezi Etik Kurul onayı alındıktan sonra, 40 adet spraque downey cinsi 12-16 haftalık, 250-300 gr. ağırlığında ratlar ile gerçekleştirildi. Deneklerin atlantooksipital membranı açığa çıkarıldı, membran delinerek BOS akışı görüldükten sonra 28G mikrokateter kaudale doğru 8cm ilerletilerek spinal kateter yerleştirildi. Kateterizasyondan 7 gün sonra 40 rat rastgele 4 gruba ayrıldı. Pati insizyonu cerrahisinden 10 dk önce 1. gruba (Grup L) lidokain 20µgr (5µl)+SF(5µl), 2. gruba (Grup M) lidokain 20µgr (5µl)+ morfin 0.5?gr (5µl), 3. gruba (Grup D) lidokain 20µgr (5µl)+deksketoprofen trometamol 100µgr (5µl), 4. gruba (Grup Ds) deksketoprofen trometamol 100µgr (5µl)+SF (5µl) spinal kateterden uygulandı. Cerrahiden 15 dk sonra ratların sedasyon derecesi ve motor fonksiyonları değerlendirildikten sonra, 15 dk ara ile sıcak zemin ve kuyruk batırma nosiseptif testleri yapıldı. Sıcak zemin ve kuyruk batırma testlerinde ölçülen reaksiyon süreleri bazal değerlerle karşılaştırılarak maksimum olası etki (% MOE) hesaplandı.Çalışmamızda cerrahiden 10 dk önce intratekal uygulanan deksketoprofen trometamolün, cerrahi sonrası başlayan ağrı testlerinde 15. dk'dan 105. dk'ya kadar analjezik etki oluşturduğunu gördük. Deksketoprofen kullanılan gruplarda her iki nosiseptif testte de pik MOE değeri 60. dk'da elde edildi, deksketoprofen trometamol 30. dk'dan 105. dk'ya kadar morfinle eş değer analjezik etki oluşturdu.Sonuç olarak: Deksketoprofen trometamolün santral etkinliği sayesinde perioperatif ağrının tedavisinde intratekal uygulanarak da analjezik etki oluşturabileceği ve opioid grubu ilaçlara olan ihtiyacı azaltabileceği düşünüldü.Anahtar sözcüler: Deksketoprofen trometemol, postoperatif ağrı, rat, intratekal
Özet (Çeviri)
Postoperative pain is a patolocigal state which begins with the surgical trauma, reduces by time and ends as the tissue heals. Use of opioids for postoperatif analgesia has several undesirable effects. Previous studies concluded that given very fewer doses of cyclooxygenase inhibitors from intrathecal way provides analgesia and advers effect which can be seen at systemic use cannot be shown. In our study, our aim was to investigate the perioperative and postoperatif analgesic efficacy of intrathecal deksketoprofen trometamol.This study performed with 12-16 weeks old, 250-300gr weight, 40 spraque downey rats after obtaining approval of Ondokuz Mayıs University Medical Faculty?s medical and surgery ethic commitee. Atlantooccipital membranes of rats exposed and 28G microcatheter inserted 8cm caudally into intrathecal space after the membranehas punctured and cerebrospinal liquid flow has seen. These 40 rats divided into four groups randomly. 10 minutes before paw incision surgery 1st group (Group L) received 20?gr lidocaine (5?l)+SF(5?l), 2nd group (Group) M received 20?gr lidocaine (5?l)+0.5?gr morphine (5?l), 3rd group (Group D) received lidocaine 20?gr (5?l)+deksketoprofen trometamol 100?gr (5?l) 4th group (Group Ds) received deksketoprofen trometamol 100?gr (5?l)+SF (5?l) intrathecally. 15 minutes after surgery, sedation level and motor functions assesed and than every 15 minutes hot plate and tail immersion nosiceptive tests performed. Reaction time values of these tests compared with the base values and maximum possible effect (MPE) calculated.In our study, we showed analgesic effect of deksketoprofen trometamol at nosiceptive tests that performed 15th minute than to 105th minute after surgery. In the both deksketoprofen trometamol groups pick maximum possible effect value achieved at 60th minute. Between the 30th and 105th minutes deksketoprofen trometamol done an analgesic effect equal to morfin.In conclusion; we suggest that, by the periferal and central efficacy of deksketoprofen trometamol can make analgesic effect if it has performed intrathecally and may reduce opioid recruitment.