Remisyonda bipolar bozukluk hastalarında zihin kuramı becerilerinin hastalık özellikleri ve sosyal işlevsellikle ilişkisi
Theory of mind and its relationship with clinical features and social functioning in remitted bipolar patients
  1. Tez No: 282336
  2. Yazar: ELİF ATEŞ BUDAK
  3. Danışmanlar: DR. ENGİN EMREM BEŞTEPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, Zihin kuramı, Sosyal biliş, Sosyal İşlevsellik
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Sosyal biliş, psikopatolojik belirtilerin etiyolojisinde rol alır ve sosyal uyumun belirleyicilerindendir. Sosyal biliş bileşenlerinden biri olan zihin kuramı (ZK) başkalarının zihinsel durumlarını kavrayabilme becerisidir. Bipolar bozuklukta ZK'ında bozukluk oladuğuna dair veriler artmaktadır. Ayrıca sosyal işlev bozukluğunun bipolar bozukluk hastaları için artık remisyon dönemlerinde de sürdüğü bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı bipolar bozukşlukta zihin kuramı becerilerinin hastalık özellikleri ve sosyal işlevsellik düzeyi ile ilişkisini araştırmaktır.Yöntem: Çalışmaya, bipolar I bozukluk tanısı konan 52 hasta ve yaş, cinsiyet, eğitim süresi açısından eşleştirilmiş 60 kontrol dahil edildi. ZK, Gözler Testi ve DEZTÖ ile değerlendirildi. Ayrıca her iki gruba da sosyal işlevsellik ölçeği uygulandı.Bulgular: Hasta grubunun, her iki ZK testinde de daha anlamlı olarak daha düşük puan aldığı tespit edildi. Klinik değişkenlerden hastalık başlangıç yaşı, hastaneye yatış süresi ve manik/mikst atak sayısının ZK becerileri ile ilişkisi olduğu gözlendi. Sosyal işlevsellik puanı hasta gubunda daha düşük saptandı. ZK becerileri ile sosyal işlevsellik ve işlevselliğin genel değerlendirmesi arasında ilişki olduğu görüldü.Sonuç: Bu çalışmada ZK becerilerinin hastalık özelliklerinden etkilendiği bulunmuştur, bu durum hastalık ilerlemesi ile ZK'da bozulmada artış olabileceğini düşündürmektedir. Sosyal işlevsellik de ZK'dan etkilenmektedir. Bipolar bozuklukta hastalığın gidişi ile sosyal kognisyon ve sosyal işlevsellik arasındaki ilişkinin anlaşılması için uzunlamasına yapılacak çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Deficits in social cognition, involved in the etiology of psychopathological symptoms and is an important predictor of social competence. Theory of mind (ToM) (the ability to understand others? mental states) is an important capacity for social cognition and there is increasing data that theory of mind is compromised in bipolar patients. . Also it is known that the bipolar disorder patients suffer from impairment of social functioning even in eutymic periods. The aim of this study was to investigate theory of mind deficits in ethymic bipolar I patients and its relation to the clinical features and level of social functioning.METHODS: 52 euthymic patients with bipolar disorder and 60 matched healthy control subjects were involved in this study. ToM was assessed by the Eyes test and the DEZTÖ. Both groups were also evaluated with social functioning scale.RESULTS: The patient group was impaired on both of the ToM tasks. A significant correlation between age of onset, the number of hospitalizations, the number of manic/mixed episodes and theory of mind performance. Total point of social functioning scale was worser in the patient group and the of social functioning was correlated with theory of mind.CONCLUSIONS: ToM abilities seem to be affected from clinical futures, it may indicate an increase of the deficit with disease progression. Social functioning is also affected by ToM. Further studies are necessary to understand the relation of social cognition and functioning in bipolar disorder with the disease progress.KEYWORDS: Bipolar disorder, Theory of Mind, Social cognition, Social Functioning