Foramen jugulareye modifiye postauriküler yaklaşım
Modified postauricular approach to jugular foramen
  1. Tez No: 282335
  2. Yazar: UZAY ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN TANRIÖVER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Foramen jugulare, modifiye postauriküler yaklaşım, glomus tümörleri, juguler ven, Jugular foramen, modifid postauricular approach, glomus tumors, jugular vein
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Foramen jugulare kafatası kaidesinde oksipital kemiğin lateral kenarı ile petroz piramidin inferomedial bölümü arasında bulunan bir kanal olup; öne, laterale ve aşağıya doğru uzanarak posterior fossa ile üst servikal bölgeyi birleştirir.Juguler foramende en sık izlenen patolojiler tümörler olup bunlar içinde en sık karşılaşılan glomus jugulare tümörleri, nörinomlar, menengiomlar ve nadiren kondrosarkomlar ve kordomalar gibi diğer tümörlerdir.Jugular foramen tümörlerinin cerrahi çıkarımı, derin yerleşim ve çevre nörovasküler yapıların karmaşıklığı nedeniyle güç bir işlemdir. Cerrahi yaklaşım seçimi yapılırken tümörün büyüklüğü, tümörün yerleşimi ve özellikle ameliyat öncesi var olan semptomlar göz önüne alınmalıdır.Çalışmanın amacı, foramen jugulare'nin mikroanatomik özelliklerini ortaya koyarak, bu bölge yerleşimli tümöral yapıların özelliklerinin tanınması ve uygun cerrahi yaklaşımın seçimi için bölge anatomisini detaylı olarak ortaya koymaktır.Çalışmada İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı tarafından verilen izinle 30 yeni kadavra üzerinde juguler foramene modifiye postauriküler yaklaşım uygulandı. Modifiye postauriküler yaklaşım, seçilmiş küçük glomus jugulare tümörleri ve ekstraaksiel lezyonlar için tercih edilebilir. Yaklaşımın avantajı, juguler ven ve ilgili patolojilerin alt kranial sinirlerin daha yüzeyelinde yer alması ve cerraha daha güvenli erişim şansı sağlamasıdır.Juguler foramen patolojilerine yönelik yapılan cerrahi girişimler yüksek oranda morbidite ve mortaliteye sahiptir. Bölgenin cerrahi anatomisinin kapsamlı bir şekilde bilinmesi hastanın yaşam kalitesini bozmaksızın uygun tedavinin sağlanması için büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The jugular foramen is an opening located between the lateral edge of the occipital bone and the inferomedial part of the petrous pyramide. With its anterior, lateral and inferior extensions, the juguler foramen connects posterior fossa and upper cervical region.Tumors are the most common lesions observed in the jugular foramen, the majority of which are neurinomas and meningiomas. Chordomas and chondrosarcomas are more uncommon types of tumors to affect the region.It?s deep location and the complexity of the surrounding structures represents a difficulty in removing tumors of the jugular foramen. The size, the location and the clinical presentation of the tumor should be carefully evaluated before planning the surgery.The aim of the study is to provide a detailed understanding of the jugular foramen?s anatomical features in order to recognize the characteristics of the tumoral lesions related to the area and to plan the most suitable surgical approach.After obtaining a permission from The Institute of Forensic Medicine of Istanbul, the modified postauricular approach was performed on 30 fresh cadavers. Modified postauricular approach can be preferred for chosen small glomus jugulare tumors and extraaxial lesions. The advantage of the approach is the superficial exposure of the jugular vein and related pathologies, thus providing a safer access for the surgeon.Surgical interventions for the pathologies of the jugular foramen bear a high morbidity and mortality rate. Having a comprehensive knowledge about the region?s anatomical features plays a key role for proper management of the patients without decreasing their quality of life.