Günübirlik cerrahilerde çocuklara bilgilendirme videosu gösteriminin preoperatif anksiyete ve taburcu sonrası davranış değişimlerine etkisi
The effect of informative video viewing for children in day surgery considering preoperative anxiety and behavioral changes after discharge
  1. Tez No: 282456
  2. Yazar: ASLI BATUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ÖZCENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Preoperatif anksiyete, model alma, video gösterimi, davranış değişimleri, Preoperative anxiety, modelling, video viewing, behavioral changes
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Hastane ortamı ve cerrahi girişim korkusu, anne ve babadan ayrılma, ağrılı ve invaziv girişimlerin yarattığı stres, psikolojik travmaya neden olabilmekte ve kalıcı davranış bozuklukları yaratabilmektedir. Preoperatif anksiyeteyi azaltmak için geliştirilen nonfarmakolojik yöntemlerden olan model alma temelinde hazırlanmış video gösterimi uygulamaları anestezi literatürüne son zamanlarda girmiş uygulamalardır. Çalışmamızda günübirlik cerrahilerde çocuklara preoperatif bilgilendirme videosu gösteriminin anestezi indüksiyonu sırasındaki anksiyete ve taburcu sonrası davranış değişimine etkisini değerlendirmeyi amaçladık.Gereç ve yöntem: Fakülte etik kurulu ve ailelerin bilgilendirilmiş onamları alınarak, günübirlik cerrahi planlanan ASA I-II grubu, yaşları 5-12 arasında çocuklar çalışma kapsamına alındı. Hastalar rastgele, Grup 1: preoperatif bilgilendirme videosu izleyenler, Grup 2: preoperatif bilgilendirme videosu izlemeyenler şeklinde iki gruba ayrıldı. Grup 1'de anestezi uygulanacak olan çocuğa anestezi indüksiyonu, analjezi yöntemi, 12'den sonra yemek yememesi gerektiği, ameliyat sonrasında verilecek ilaçları düzenli bir şekilde kullanması gerektiği model kullanılarak preoperatif video gösterimiyle açıklandı. Grup 2'de hastalara, preoperatif video gösterimi olmaksızın sözel olarak bilgilendirme yapıldı. Anestezi indüksiyonu sırasında, hastalarda M-YPAS kullanılarak anksiyete değerlendirildi. Hastaların taburcu sonrası davranış değişimleri ise ?Hastaneye Yatış Sonrası Davranış Sorgulaması? ile değerlendirildi.Bulgular: Model alma temelinde hazırlanmış video gösteriminin, çocukların anestezi indüksiyonundaki anksiyetelerini azalttığı ve taburcu sonrası davranışlarında video izlemeyen gruba göre daha az negatif değişimler olduğu saptandı.Sonuç: Nonfarmakolojik premedikasyon yöntemlerinden olan model alma temelinde hazırlanmış video gösteriminin preoperatif anksiyeteyi ve hastaneye yatış sonrası negatif davranış değişimlerini azaltmada etkin bir yöntem olabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Aim: Hospitalization, the fear of having surgery, seperation from parents, the stress of painful and invasive procedures may cause psychological trauma and permanent behavioral disorders. A nonpharmacological method to minimize preoperative anxiety, modelling based video viewing isa recent practice in anesthesia literature. Our study aims to evaluate the effect of informative video viewing in children considering their anxiety during anesthesia induction and behavioral change after discharge.Materials and methods: Faculty ethics comitee and parental permission were taken, ASA ???? group and 5-12 years of age, 44 children who were planned to take day surgery enrolled in the study. The patients randomly seperated in two groups. Group 1: viewers of preoperative informative video, group 2 nonviewers of preoperative informative video. In group 1, a model in the video was used to inform the child about anesthesia induction, method of analgesia, that s/he should not eat after 12 a.m., that s/he should use the pills regularly after surgery. In group 2, the patients were informed verbally; not by the use of preoperative video viewing. During the anesthesia induction, the patients? anxiety was evaluated by the use of ?Modified Yale Preoperative Anxiety Scale?. The patients? behavioral change after discharge was evaluated by the use of ?Posthospitalisation Behavioral Questionniare?.Results: It was set that informative video viewing based on modelling minimized the anxiety in children during the anesthesia induction and they had less negative behavioral change after discharge compared to the nonviewers.Conclusion: It has been concluded that video viewing based on modelling is an effective way to diminish preoperative anxiety and posthospitalisation negative behavioral change as a nonpharmacological premedication method.