Manyetik rezonans görüntülerinde beyin sapı hacminin stereolojik olarak değerlendirilmesi
Estimation of the brain stem volume by stereological method on magnetic resonance imaging
  1. Tez No: 282524
  2. Yazar: MÜNEVVER KESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA ERBAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Brain Stem, Cavalieri Principle, Volume Value, Magnetic Resonance Imaging, Stereology
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Nörodejeneratif hastalıklarda meydana gelen nöron kaybı, beyin sapında atrofi oluşturarak hacimsel değişikliklere sebep olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, yetişkin bireylerde, toplam beyin hacmi, beyin sapı hacmi ve beyin sapı hacminin toplam beyin hacmine oranını, stereolojide hacim hesaplama yöntemlerinden biri olan Cavalieri prensibine dayanarak hesaplamaktır. Bu amaçla, MRG görüntülerinde herhangi bir patolojik bulgu saptanmayan, 72 bireyin görüntüleri değerlendirildi. Buna göre, kadınlarda toplam beyin hacmi 966.81 ± 77.44 cm3, erkeklerde 1074.06 ± 111.75 cm3, beyin sapı hacmi, kadınlarda 18.99 ± 2.36 cm3, erkeklerde 22.05 ± 4.01 cm3 olarak tesbit edildi. Beyin sapı hacminin toplam beyin hacmine oranı, kadınlarda 1.96 ± 0.17 ve erkeklerde 2.05 ± 0.29 olarak belirlendi. Kadınlarda toplam beyin ve beyin sapı hacimlerinin daha küçük bulunması, istatistiksel açıdan anlamlıydı (p?0.05). Yaşları 20-40 arasında değişen bu bireylerde, yaşlanmayla birlikte toplam beyin ve beyin sapı hacim değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tesbit edilmedi (p?0.05). Sonuç olarak, beyin hacim ölçümlerinin tarafsız ve etkin bir hesaplama yöntemiyle sayısal verilere dayandırılmasının, nörodejeneratif hastalıkların erken tanısının yanında, hastalıkların ilerleme hızının belirlenmesi ve tedavi sonuçlarının gözlenmesine katkı sağlayacağı inancındayız.
Özet (Çeviri)
Neuronal loss occurring in neurodegenerative diseases, brain can lead to volumetric changes by creating brain stem atrophy. The aim of this study was to calculate the total brain volume, brain stem volume and the ratio of brain stem volume to total brain volume based on Cavalieri principle, which is one of the volume estimation methods of stereology, among adults. For this purpose, MRG images of 72 individuals who have no pathologic condition were evaluated. The total brain volumes of female and male were calculated as 838.52 ± 68.2 cm3, 930.24 ± 98.9 cm3, respectively. Brain stem volumes of female and male were determined as 18.99 ± 2.36 cm3, 22.05 ± 4.01 cm3, respectively. The ratios of brain stem volume to total brain volume were 1.96 ± 0.17 in female and in 2.05 ± 0.29 male. The total brain and brain stem volumes were observed smaller in female and it is statistically significant (p?0.05). Among the individuals whose ages are between 20 and 40, total brain and brain stem volume measurements with aging were not statistically significant (p?0.05). As a result, we believe that the measurement of total brain volume with an objective and efficient calculation method will contribute to the early diagnosis of neurodegenerative diseases, as well as to determine the rate of disease progression, and the outcomes of treatment.