Konjenital sensörinöral işitme kaybı nedeniyle temporal kemik manyetik rezonans görüntülemesi yapılan pediatrik hastalarda beyin bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of brain findings in pediatric patients who underwent temporal bone magnetic resonance imaging due to congenital sensorineural hearing loss
- Tez No: 923284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÖZTUNALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Konjenital sensörinöral işitme kaybı, manyetik rezonans, temporal kemik, beyaz cevher, beyin anomalileri, congenital sensorineural hearing loss, magnetic resonance, temporal bone, white matter, brain anomalies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tez çalışmasında, konjenital sensörinöral işitme kaybı nedeniyle temporal kemik manyetik rezonans görüntülemesi (MRG) yapılan pediatrik hastalarda beyin bulgularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Ağustos 2019 ile Ocak 2024 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Toplamda 204 pediatrik hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Temporal kemik MRG görüntüleri detaylı olarak incelenmiş, bu görüntülerde vestibülokoklear sinir, koklea, vestibül ve semisirküler kanallar gibi iç kulak yapılarının anomalileri analiz edilmiştir. Ayrıca, beyin MRG bulguları çerçevesinde, beyaz cevher sinyal değişiklikleri, ventrikül genişlemeleri, kortikal malformasyonlar, gliotik sinyal değişiklikleri, beyin sapı hipoplazisi ve araknoid kist varlıkları gibi patolojik bulgular araştırılmıştır. Beyin bulguları ile temporal kemik patolojileri arasındaki ilişki incelenmiş ve elde edilen sonuçlar istatistiksel analizlerle desteklenmiştir. Çalışmada, beyin MRG bulgularının %52 oranında pozitif olduğu ve bu bulguların beyaz cevher patolojileri, ventrikül varyasyonları ve serebellar anomaliler gibi değişiklikleri içerdiği tespit edilmiştir. Temporal kemik MRG sonuçlarında ise, iç kulak yapılarında aplazi, hipoplazi ve displazi gibi anormallikler gözlemlenmiştir. Ayrıca, beyaz cevher anormalliklerinin genetik sendromlar ve konjenital enfeksiyonlarla ilişkisinin belirgin olduğu görülmüştür. Bu bulgular, işitme kaybının nörolojik ve anatomik sebeplerinin tanımlanmasında MRG'nin önemini vurgulamaktadır. Elde edilen veriler, özellikle koklear implant gibi cerrahi müdahaleler öncesinde, konjenital sensörinöral işitme kaybı olan pediatrik hastalarda beyin ve temporal kemik patolojilerinin ayrıntılı değerlendirilmesinin, hastaların tanı ve tedavi süreçlerinde kritik bir rol oynadığını göstermektedir. Bu bağlamda, temporal kemik ve beyin MRG bulgularının rutin bir şekilde incelenmesi, klinik yönetimde etkin bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to evaluate brain findings in pediatric patients who underwent temporal bone magnetic resonance imaging (MRI) due to congenital sensorineural hearing loss. The study was conducted retrospectively between August 2019 and January 2024 at the Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Radiology. A total of 204 pediatric patients were included in the study. Detailed evaluations of temporal bone MRI images were performed, focusing on anomalies of the vestibulocochlear nerve, cochlea, vestibulae, and semicircular canals. In addition, brain MRI findings were analyzed for pathological changes such as white matter signal alterations, ventricular enlargement, cortical malformations, gliotic signal changes, brainstem hypoplasia, and arachnoid cysts. The relationship between brain findings and temporal bone pathologies was also investigated, and the results were supported by statistical analyses. The study revealed that 52% of the brain MRI findings were positive, including abnormalities such as white matter pathologies, ventricular variations, and cerebellar anomalies. Temporal bone MRI results showed aplasia, hypoplasia, and dysplasia in inner ear structures. Furthermore, white matter abnormalities were strongly associated with genetic syndromes and congenital infections. These findings highlight the critical role of MRI in identifying neurological and anatomical causes of hearing loss. The data obtained in this study emphasize the importance of detailed evaluations of brain and temporal bone pathologies in pediatric patients with congenital sensorineural hearing loss, particularly before surgical interventions such as cochlear implantation. Routine examination of temporal bone and brain MRI findings provides an effective approach for clinical management and contributes to the accurate diagnosis and treatment of these patients.