Tiroid nodüllerin tanısında difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme
Diffusion-weight magnetic resonance imaging in the diagnosis of tyroid nodules
  1. Tez No: 282545
  2. Yazar: BİLGEN MEHPARE ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL PABUŞÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ADC, Difüzyon Ağırlıklı Manyetik Rezonans Görüntüleme, Tiroid nodül, ADC, Diffusion-weighted magnetic resonance imaging, Tyroid nodüle
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç:Tiroid nodüllerinde tedavi planını belirlemek için benign malign ayrımının yapılması gerekmektedir. Bu amaçla non invaziv bir tetkik olan MRG'de rutin sekanslar ile bu ayrım yapılamamaktadır.Retrospektif olarak yaptığımız çalışmada rutin boyun MRG yapılmış olan hastalarda DAG ile histopatolojik sonuçları karşılaştırmayı hedefledik.Gereç ve Yöntem:Çalışmamıza 06.01.2010-05.06.2011 tarihleri arasında GE Signa HDx 1.5 T cihazı ile rutin boyun MRG tetkiki yapılan hastalardan toplam 46 adet nodül değerlendirilmiştir. Boyun MRG'de sagital T2, aksiyel T2, aksiyel T1, difüzyon b 500 ve b 800 sekansları kullanıldı. ADC haritaları oluşturulup nodüllerin kistik ve hemorajik olmayan kısımlardan uygun ROI aralığı ile ADC değerleri ölçülmüştür.Bulgular:46 nodülden 37'si benign 9'u malign olarak değerlendirildi. Benign nodüllerin b 500 değerli ortalama ADC değeri 1.9x10-3, b 800 değerli ortalama değeri 1.3x10-3; malign nodüllerin b 500 değerli ortalama ADC değeri 1.6x10-3, b 800 değerli ortalama ADC değeri 1.0x10-3 olarak hesaplanmıştır.Malign ve benign nodüllerin ayrımında cut-off değeri 1,1x10-3 kabul edildiğinde patolojiyi ayırt edebilme sensivitesi b 500 değerli ADC için duyarlılığı %83,3; özgüllüğü %90,0; b 800 değerli ADC için duyarlılığı %71,4; özgüllüğü %89,7 bulunmuştur.Sonuç:Tiroid nodüllerinde benign-malign nodül ayrımının yapılmasında kontrast madde kullanımına gerek olmayan, kısa sürede çekim yapılabilme olanağı sunan konvansiyonel sekanslara ek olarak tanıda faydalı bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Purpose:In order to determine the treatment plan of tyroid nodules, the differentiation of benign-malignant should be made. This differentian cannot be made with the rutin sequences of MRI which is a non invasive inspection method.In our retrospective study, the aim is to compare the histopathological results and DWI in patients who went under rutin neck MRI.Material and Methods:In our examination nodules which were collected from 46 patients, who went under rutin neck MRI with the GE Signa HDx 1.5 T device between the dates 06.01.2010 and 05.06.2011 were evaluated. In the neck MRI, sagital T2, axial T2, axial T1, diffusion b 500 and b 800 sequences were used. By forming ADC maps, ADC measurements were obtained by placing ROI over from the parts of the nodules which were not cystic or hemorrhagicFindings:37 out of 46 nodules were considered as benign whereas 9 were malignant. Mean ADC value for benign nodules was 1.9x10-3 for b 500 factor and 1.3x10-3 for b 800 factor; mean ADC value of malignant nodules was calculated as 1.6x10-3 for b 500 factor and 1.0x10-3 for b 800 factor respectively.In the differentiation of bening and malignant nodules when the cut-off value for ADC 1,1x10-3; the differentiation sensitivity for b 500 factor ADC values was found to be %83,3 and the specifity was %90,0, whereas the sensitivity was %71,4 and the specifity was %89,7 for b 800 factor ADC nodule.Result:Diffusion weighted imaging in tyroid noduls in a method which is considered to be available in short term, needless of contrast material and hav additional benefits to convantional sequences and to diagnosis.