5-15 yaş grubu kronik karın ağrısı olan çocuklarda helicobacter pylori enfeksiyonu; bağırsak parazitozları ile birlikteliği ve risk etkenleri
Helicobacter pylori in children of 5-15 years age group; coexistence with intestinal parasitosis and risk factors
  1. Tez No: 282556
  2. Yazar: BÜLENT GÖKŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHUN KASIRGA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobakter pylori, kronik karın ağrısı, giardia intestinalis, çocuk, Helicobacter pylori, chronic abdominal pain, giardia intestinalis, child
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Giriş ve Amaç:Bu çalışmada amaç 5-15 yaş gurubunda kronik karın ağrısı yakınması ile başvuran çocuklarda Hp enfeksiyonu ve bağırsak parazitozları sıklığını saptamak ve her iki enfeksiyonun oluşmasındaki ortak risk etkenlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır.Gereç ve Yöntemler: Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Pediatri polikliniğine Ağustos 2010-Ağustos 2011 tarihleri arasında en az üç ay süreyle günlük aktiviteyi engelleyen şiddette üç veya daha fazla karın ağrısı şikayeti ile başvuran 5-15 yaş arasındaki 90 hasta çalışmaya alınmıştır. Çalışma grubunun tümünde kanda HpIgG antikoru, gaitada HpSAg ve parazit taraması yapıldı. Kanda HpIgG ve/veya gaitada HpSAg pozitif olan çocuklar Hp pozitif olarak kabul edildi. Hp pozitifliği ve parazitoz varlığı açısından risk etkenleri anket çalışması ile karşılaştırılmıştır.Bulgular: Çalışmaya alınan hastalarda Hp sıklığı %30, gaitada parazitoz sıklığı %12.2 olarak saptanmıştır. En sık parazitoz etkeninin ise G.intestinalis (%5.5) olduğu bulunmuştur. Bağırsak parazitozu varlığı Hp(+) grupta %22.2 ve Hp(-) olan grupta %7.9 olarak saptanmıştır (p=0.06). G.intestinalis sıklığı ayrıca incelendiğinde Hp(+) olan grupta %14.8, Hp(-) grupta %1.6 olarak saptanmıştır (p=0.01). Çalışmamızda Hp enfeksiyonu olan ve olmayan çocuklar arasında okula gitme, ailede ülser/gastrit öyküsü, içme suyu kaynağı olarak şebeke suyu kullanılmasının istatiksel olarak anlamlı farklı olduğu gözlenmiştir. Bağırsak parazitozu olan ve olmayan çocuklar arasında ise anne eğitim düzeyi, ailede parazit tedavisi alım öyküsü olması ve tuvalet sonrası el temizliği istatistiksel olarak anlamlı bulunduTartışma ve Sonuç: Çocuklarda KKA etyolojisinde Hp enfeksiyonu ve bağırsak parazitozları sık gözlenen nedenlerdendir.Her iki enfeksiyon oluşumunda benzer bulaş yollarını kullanması ile ilgili olabileceği düşünülmüştür.Bu bağlamda hijyenik koşulların iyileştirilmesinin önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of this study was to determine the frequency of Hp infection and intestinal parasitosis in children aged 5-15 years who present with abdominal pain and to investigate the common risk factors in development of both infections.Materials and Methods: Ninety children aged between 5-15 years who presented to Celal Bayar Üniversity Medical Faculty General Pediatrics outpatient department between August 2010 and August 2011 with three or more episodes of abdominal pain interfering with daily activities during at least three month period were enrolled in this study. Screening for HpIgG antibody in blood, HpSAg and parasites in stool was carried out in the whole study population. Children positive for blood HpIgG or stool HpSAg positivity were defined as Hp positive. Risk factors for Hp positivity and presence of parasitosis were compared with a questionnaire.Results: Frequency of Hp positivity among the patients enrolled in the study was detected to be 30% and the frequency of parasitosis was 12.2%. The most common parasitosis agent was found to be G.intestinalis (5.5%). The frequency of intestinal parasitosis was detected to be 22.2% in the Hp (+) group and 7.9% in the Hp(-) group (p=0.06). When evaluated specifically, the frequency of G.intestinalis was 14.8% in the Hp(+) group and 1.6% in the Hp(-) group (p=0.01). Attending school, family history of ulcer/gastritis, using drinking water from the tap was significantly different between children with and without Hp infection in our study. Maternal education level, history of parasitosis treatment in the family and hand cleaning after using the toilette was significantly different between children with and without intestinal parasitosis.Discussion and Conclusion: The most common etiologies of chronic abdominal pain in children are Hp infection and intestinal parasitosis. This might be attributed to similar routes of transmission in both infections. It was concluded that improvement of hygienic conditions are important in this aspect.