Gilbert sendromu olan çocuklarda fonksiyonel gastrointestinal sistem bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of functional gastrointestinal system findings in children with gilbert syndrome
  1. Tez No: 693216
  2. Yazar: ELİFE İSLAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY NUHOĞLU, UZMAN NEVZAT AYKUT BAYRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gilbert sendromu, Fonksiyonel gastrointestinal hastalık, Fonksiyonel kabızlık, İrritabl bağırsak sendromu, Roma IV, Gilbert syndrome, Functional gastrointestinal disease, Functional constipation, Irritable bowel syndrome, Rome IV
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Karaciğer ve safra yolları ile mide-bağırsak sistemi anatomik, embriyolojik ve histolojik yönden benzerlikler taşır. Aynı zamanda sindirim ve detoksifikasyon fonksiyonlarının uyum içinde gerçekleştirilmesi sırasında yakın fizyolojik iletişim içindedirler. Gilbert sendromu ve FGİH gastrointestinal sistem ile ilişkili birtakım bozukluklardır. FGİH'ler gastrointestinal sistemde yapısal ve biyokimyasal bozukluklar ile ilişkilendirilemeyen, etyolojide birçok faktörün sorumlu tutulduğu, kronik veya tekrar eden semptomlarla karşımıza çıkan heterojen bir hastalık grubudur. Gilbert sendromu, hepatosellüler hasar veya hemoliz olmaksızın hafif, kronik indirekt hiperbilirubinemi ile karakterize otozomal resesif geçişli bir bilirubin glukuronidasyon bozukluğudur. Bu çalışmanın amacı, Gilbert sendromu tanısı ile takip edilen hastalarda fonksiyonel gastrointestinal sistem bulgularını değerlendirerek, Gilbert sendromu ile FGİH'ler arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışmanın diğer bir amacı ise elde ettiğimiz veriler ışığında genel FGİH sıklığını öngörerek, farklı toplumlar ile karşılaştırılabilmesi için gelecekte yapılacak çalışmalara ilham olmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zeynep Kâmil ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Mayıs-Temmuz 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Hasta grubunu 2018-2021 Ocak ayı arasında indirekt bilirubinemi ile başka merkezlerden ileri tetkik amaçlı gönderilen ve tetkikleri sonucunda genetik tarama ile Gilbert Sendromu tanısı konulmuş, çalışmaya alınma kriterlerini sağlayan 77 çocuk oluşturmuştur. Mayıs-Temmuz 2021 tarihleri arasında Çocuk polikliniklerine başvuran hasta çocuklara refakat eden 4-18 yaş aralığındaki sağlıklı kardeş veya akrabalarından, çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan 413 çocuk kontrol grubunu oluşturmuştur. Çalışmaya dahil edilen çocuklara ve ebeveynlerine, araştırmacı hekimler tarafından bir form üzerinden sorular yöneltilerek verilen x cevaplar ve eş zamanlı fizik muayene bulguları sisteme kaydedilmiştir. FGİH tanısı için Roma IV kriterleri kullanılmıştır. Bulgular: Gilbert sendromu tanılı hastalar ve sağlıklı kontrollerin yaş ortalaması sırası ile 15,06±2,39 ve 14,63±2,26 yıl idi. Çalışmaya katılan olguların %38,1'inde (n=187) en az bir FGİH mevcuttu. Hasta grubunda fonksiyonel kabızlık %31,1, İBS %20,7 ve fonksiyonel karın ağrısı %5,1 olarak saptandı. Kontrol grubunun %20,4'ü fonksiyonel kabızlık olup, bunu sırası ile İBS (%7,7) ve fonksiyonel ishal (%1,9) izledi. Çalışmada fonksiyonel kabızlık ile İBS sıklığı arasında hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlendi (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda Gilbert sendromu olan çocuklarda fonksiyonel kabızlık ve İBS sıklığı sırasıyla %31,1 ve %20,7 olarak bulunmuştur ve bu oran sağlıklı çocuklara göre kıyaslandığında anlamlı olarak yüksektir. Günümüze kadar yapılan birçok çalışmada FGİH'lerin psikosomatik bir kökeni olduğu düşünülmüştür. Çalışmamızda FGİH sıklığı, benzer çalışmalara göre daha yüksek saptanmıştır. Bu durum COVİD-19 salgının FGİH'ler üzerine etkisini inceleyen çalışmaların sonuçlarını destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The liver and biliary tract and the gastrointestinal system bear anatomical, embryological and histological similarities. At the same time, they are in close physiological communication while performing the digestive and detoxification functions in harmony. Gilbert syndrome and FGID are the disorders associated with the gastrointestinal tract. FGIDs are a heterogeneous group of diseases that cannot be associated with structural and biochemical disorders in the gastrointestinal system, in which many factors are held responsible in the etiology, and present with chronic or recurrent symptoms. Gilbert syndrome is an autosomal recessive bilirubin glucuronidation disorder characterized by mild, chronic indirect hyperbilirubinemia without hepatocellular damage or hemolysis. In this study, we aim at investigating the relationship between Gilbert's syndrome and FGIDs by evaluating the functional gastrointestinal system findings in patients followed up with the diagnosis of Gilbert's syndrome. We predict the general FGID frequency in the consideration of the data that we have obtained, and we hope to inspire future studies so that it can be compared with different societies. Materials and Methods: Our study was carried out at the University of Health Sciences Zeynep Kamil and Pediatrics Training and Research Hospital between MayJuly 2021. The patient group consisted of 77 children with indirect bilirubinemia who were sent from other centers for further examination between 2018 and January 21, and who were diagnosed with Gilbert's Syndrome by genetic screening as a result of the examinations and met the inclusion criteria. The control group consisted of 413 children, who met the inclusion criteria of the study, from healthy siblings or relatives between the ages of 4 and 18 accompanying the sick children who applied to the Pediatric outpatient clinics between May-July 2021. The children included in the study and their parents were asked questions on a form by the researcher physicians, and the xii answers and the simultaneous physical examination findings were recorded in the system. Rome IV criteria were used for the diagnosis of FGID. Results: The mean age of patients with Gilbert syndrome and healthy controls was 15.06±2.39 and 14.63±2.26 years, respectively. At least one FGID was present in 38.1% (n=187) of the subjects included in the study. In the patient group, functional constipation was 31.1%, IBS was 20.7%, and functional abdominal pain was 5.1%. 20.4% of the control group had functional constipation, followed by IBS (7.7%) and functional diarrhea (1.9%), respectively. In the study, a statistically significant difference was observed between the functional constipation and the frequency of IBS between the patient and control groups (p0.05). Conclusion: In our study, the frequency of functional constipation and IBS in children with Gilbert's syndrome were found to be 31.1% and 20.7%, respectively, and this rate is significantly higher compared to healthy children. In many studies conducted to date, FGIDs have been thought to have a psychosomatic origin. In our study, the frequency of FGID was found to be higher than in similar studies. This situation supports the results of studies examining the impact of the COVID-19 epidemic on FGIDs.