Türkiye apodemus kaup, 1829 (Mammalia:Rodentia) cinsinde diş köklerinin varyasyonu
  1. Tez No: 28287
  2. Yazar: FİGEN ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKUT KIVANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Apodemus, Molar, Variation
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
i ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türkiye apodemus kaup, 1829 (mammalia: rodentia) cinsinde diş köklerinin varyasyonu Figen ZEHİR ERSOY Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Erkut KIVANÇ 1993, Sayfa: 38 Jüri : Doç. Dr. Erkut KIVANÇ Doç. Dr. İrfan ALBAYRAK Doç. Dr. Metin AKTAŞ Bu çalışmada Türkiye'deki Apodemus cinsine ait tür ve alttürlerin molarlarındaki kök ve alveollerin varyasyon sınırları, Türkiye'nin değişik lokal itelerinden toplanan 203 örneğe göre değerlendirildi. Elde edilen bulgular literatür kayıtları ile karşılaştırılarak sonuçta; Türkiye A. sylvaticûs, A. fTavicoTTîs ve A. agrarftTs türlerinin daha fazla köke ve daha geniş bir varyasyona sahip olması nedeni i le evrim bakımından Avrupa'daki popu lasyonl arından daha geri, A. my st acinus1 da ise kök sayısındaki azalma nedeni ile evrim bakımından daha ileri olduğu saptandı. ANAHTAR KELİMELER: Türkiye, Apodemus, Molar, Varyasyon
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis THE VARIATION OF THE ROOTS OF THE TEETH IN APODEMUS KAUP,1829 (MAMMALIA: RODENTIA) GENUS IN TÜRKİYE Figen ZEHİR ERSOY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erkut KIVANÇ 1993, Page: 38 Jury : Assoc. Prof. Dr. Erkut KIVANÇ Assoc. Prof.Dr. İrfan ALBAYRAK Assoc. Prof.Dr. Metin AKTAŞ In this study ranges of the roots of the molars and alveols, of the species and subspecies belonging to Apodemus genus, were evaluated based on 203 specimens representing different taxa which was collected from various regions of Türkiye. The comparison of the results with the previous literature records showed that the species A. sylvaticus, A. flavicollis and A. agrarius found in Türkiye are less developed with respect to evolution than the European population, because of having more roots and a larger variation. But, in the case of A. mystacinus the decrease in the number of the roots shows us that it is more developed evolution wise.