Physiological and biochemical responses of wheat cultivars to salt stress
Buğday bitkisinin tuz stresine gösterdiği fizyolojik ve biyokimyasal tepkiler
  1. Tez No: 28288
  2. Yazar: VELİ CENGİZ ÖZALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tuz stresi proteinleri, PS-II Aktivitesi, Zar Stabilitesi, Fizyojik seçim, Buğday, Salt-induced Proteins, PS-II Activity, Membrane Stability, Phisiological Screening, Wheat
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Tuz stresi zirai bitkilerin gelişmesi ve büyümesini kurak ve sulama tarımı yapılan topraklarda etkileyen bir faktördür. Tuz stresi suyun osmotik basmanı arttırarak bitki tarafindan emilmesini engeller. Bundan başka tuz iyonlari bitki için toxiktir. Bu çalışmada dört buğday çeşidinin (Bezostaja, Gerek, Kharchia, Tosun) tuz stresi altında biyokimyasal ve fizyolojik tepkileri incelendi. Tuz stresi altı günlük fidelere değişik derişimlerde (1 %'den 20 %'e kadar) ve değişik sürelerle (1 günden 5 güne kadar) uygulandı. Fidelerin tuz stresine karsı fizyolojik tepkileri yaprak dokusunda PS-II aktivitesi ve kök dokusunda Zar geçirgenliği ölçümleri ile saptandf. Sonuç olarak Tosun tuza dayanıklı ve Gerek tuza dayanıksız çeşit olarak seçildi. Tuz stresi altında protein profilleri 35[S]-Methionine'in yeni sentezlenen proteinlerde bir günlük 4 % tuz stresinden sonra kullanilmasi yolu ile incelendi. Proteinler SDS-PAGE ve iki-boyutlu jel electroforezi yöntemleri ile ayrıldı veflorografi veya gümüş boyama ile görüntülendi. Her iki çeşidin protein profillerinde de nicel ve nitel farklılıklar gözlendi. Bu farklılıklar çeşide özeldi.
Özet (Çeviri)
The responses of crop plants to salinity are important phenomena that influence their development and growth, thus the agronomic traits in arid, semi-arid and irrigated areas. Salinity increases the external water potential limitiing the availability of water for plant. Moreover, salt ions are toxic to the plant. In the present study, the physiological and biochemical aspects of salt stress on four different wheat cultivars (Bezostaja, Gerek, Kharchia, Tosun) were examined. Salt stress was applied on six days old seedlings as different NaCl concentrations (0.2, % to 20 %) for different stress durations (1 to 5 days). The physiological responses of seedlings to salt stress were determined by Photosystem II and Membrane leakage measurements which were carried on leaf and root tissues respectively. As a result of the physiological measurements, the cultivars, Tosun and Gerek, were selected as salt tolerant and salt sensitive, respectively.The salt stress induced changes in the in vivo protein patterns of the wheat cultivars (Tosun and Gerek) which were investigated by 35[S]-Methionine incorporation into the new synthesized proteins after 1 day treatment of 4 % NaCl. The proteins were seperated by SDS-PAGE and Two-dimensional gel electrophoresis and revealed by either flourography or silver stain. The quantitative and qualitative changes were identified in the protein patterns of both cultivars after one day of 4 % salt stress. The changes were found to be cultivar specific.